Hlavní obsah

Britské Tesco omezuje nabídku pomazánek. Dodavatel chtěl přirážku za pád libry

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší britský řetězec supermarketů Tesco ve čtvrtek stáhl ze svých on-line obchodů oblíbenou pomazánku Marmite a zmrzliny značky Ben & Jerry’s. Jejich výrobce Unilever chtěl Tesku účtovat desetiprocentní přirážku, která měla kompenzovat výrazné oslabení britské libry v důsledku výsledku referenda o brexitu. Informoval o tom server deníku Guardian.

Foto: Phil Noble, Reuters

Sklenice s pomazánkou Marmite v jednom z obchodů Tesco poblíž Manchesteru

Článek

Desetiprocentní přirážka se měla týkat mimo jiné i mýdla Dove či instantních nudlí. Tesco požadavek odmítlo. Vzápětí došlo ke stažení některých produktů společnosti Unilever z internetové nabídky.

„V současné době čelíme problémům s dostupností řady výrobků společnosti Unilever,“ uvedlo Tesco v tiskové zprávě. „Doufáme, že se tento problém v nejbližší době vyřeší,“ dodal řetězec.

Mluvčí řetězce podotkl, že výrobky Unileveru jsou v supermarketech i nadále k dostání jako doposud, zmizely jen z webu.

Fanoušci zaplavili sociální sítě

Fanoušci pomazánky Marmite mezitím zaplavili sociální sítě fotografiemi vyprazdňujících se regálů s tímto produktem.

„Poslední tři balení marmite v místním Tesku,” napsal ke své fotografii na Twitteru editor serveru BBC News.

„Jsem naštvanější na Unilever než na Tesco. Zdá se, že Unilever zneužívá brexit, aby si vzal zákazníky Teska jako rukojmí,“ řekl britským médiím fanoušek pomazánky Philip Walker, který ji podle Guardianu jí každý den.

V jednom případě se objevila plechovka Marmite na internetové aukční síni eBay s vyvolávací cenou tisíc liber (30 tisíc korun).

Marmite je pomazánka vyráběná z kvasnicového extraktu, který vzniká jako vedlejší produkt vaření piva. Jde o lepkavou, tmavě hnědou hmotu s výraznou chutí.

Důsledek propadu libry

Spor obou společností je důsledkem propadu britské měny. Po červnovém referendu, ve kterém Britové odhlasovali odchod z Evropské unie, libra výrazně oslabila.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu libry k dolaru

Na začátku října se v obavě z možných dopadů brexitu propadla vůči dolaru na 31leté minimum. Sestoupila tak pod úroveň, na které se ocitla po červnovém referendu. [celá zpráva]

Směnárny v Česku nyní prodávají libru za zhruba 30,40 koruny, v červnu přitom stála přes 35 korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám