Hlavní obsah

Mládek se chce chválit za úspěch v ekonomickém žebříčku, Česko v něm ve skutečnosti kleslo

– Praha

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve středu pozvalo novináře na čtvrteční tiskovou konferenci, na níž má šéf resortu Jan Mládek komentovat výsledky mezinárodního žebříčku Světové banky hodnotícího podnikatelské prostředí. Česká republika si v něm podle ministerstva polepšila na historicky nejlepší, 27. místo, z publikovaných údajů ale vyplývá, že si Praha proti loňsku naopak o jednu příčku pohoršila.

Foto: http://www.doingbusiness.org

Z grafu znázorňujícího letošní výsledek ČR v žebříčku Doing Business vyplývá, že si země ve skutečnosti o jednu příčku pohoršila.

Článek

Žebříček Doing Business sleduje podnikatelské prostředí ve 190 zemích světa, výsledky posledního šetření publikované pod názvem Doing Business 2017 zařadily Česko na 27. místo žebříčku, což ministerstvo průmyslu a obchodu na základě dat z minulých ročníků považuje za skvělý úspěch.

„Oproti loňskému hodnocení představuje meziroční zlepšení o devět pozic. Zároveň jde o historicky nejlepší umístění, jakého kdy Česká republika dosáhla – oproti roku 2010 jde o zlepšení o 47 míst,“ nešetří nadšením tisková zpráva ministerstva průmyslu a obchodu. „Jsem velmi potěšen znatelným zlepšením hodnocení českého podnikatelského prostředí,“ komentoval to ministr Mládek.

Úspěch je ve skutečnosti propad

Potíž je v tom, že publikace Doing Business 2017 používá pro meziroční srovnání data po korekci, která se liší od údajů původně publikovaných v loňském roce. Podle korigovaných dat byly také patřičně přepočítány výsledky z minulých ročníků. Z tohoto srovnání pak vyplývá, že ČR v minulém měření neskončila v pořadí 36., jak uvádí ministerstvo, nýbrž 26., tedy o jednu příčku lépe než letos.

Špatně si zprávu žebříčku Světové banky vyložilo i ministerstvo financí, které ve své tiskové zprávě rovněž informuje o polepšení o devět příček.

Lehce pod průměrem

Česko bylo v žebříčku pochváleno za relativně dobré výsledky v kategoriích „zahraniční obchod“, „zavedení elektřiny“ a „placení daní“. V první zmíněné kategorii dostala ČR nejvyšší možné hodnocení. V bodě „vstup do podnikání“ zůstává však na 81. místě ve světě a v indikátoru „vyřízení stavebního povolení“ dokonce na 130. místě.

Zemí s nejlepším podnikatelským prostředím na světě je podle Světové banky Nový Zéland. V čele žebříčku Doing Business vystřídal Singapur a ukončil tak jeho desetiletou vládu.

PořadíZemě
1.Nový Zéland
2.Singapur
3.Dánsko
4.Hongkong
5.Jižní Korea
6.Norsko
7.Velká Británie
8.USA
9.–10.Švédsko, Makedonie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám