Hlavní obsah

První svátek s povinně zavřenými obchody se blíží. Zaměstnanci prodělají, tvrdí prodejci

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz prodeje na některé svátky připraví větší obchody za rok na tržbách až o čtyři miliardy a kvůli novému zákonu také zřejmě přijde o práci několik tisíc lidí. Na tiskové konferenci to v pondělí uvedli zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) a provozovatelů nákupních center. Odboráři se však propouštění nebojí, obchody podle nich naopak trpí nedostatkem zaměstnanců.

Foto: David Ryneš, Novinky

Má podle českých spotřebitelů stát určovat obchodníkům, kdy mají mít otevřeno?

Článek

Svaz obchodu odhaduje, že v souvislosti s platností nového zákona a po následných úpravách v pracovní době přijde o práci odhadem řádově několik tisíc lidí.

Nebudou to pouze prodavači či prodavačky, ale také pracovníci bezpečnostních agentur, úklidu a údržby, což jsou obvykle lidé ze slabších sociálních vrstev, upozornila šéfka SOCR Marta Nováková.

Odbory nesouhlasí. „Jak by vypadaly obchody v Německu nebo Rakousku, kde jsou zavřené neděle a všechny svátky. To by znamenalo, že je všechno zdevastované a všichni propuštění,” řekl Novinkám místopředseda Odborového svazu pracovníků obchodu Jiří Šafář.

Velké obchody musí zavřít o těchto sedmi svátcích
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Hypermarkety v Česku mají podle něj minimální stav zaměstnanců, protože šetří na personálních nákladech. „Takže debaty, že by někdo propouštěl, jsou absolutní nesmysl,“ dodal Šafář.

Prvním státním svátkem, na který se zákon vztahuje, je 28. říjen. Zavřeno mají mít všechny velké prodejny s rozlohou nad 200 metrů čtverečních. Nákupní centra zavírat nemusí, v některých případech ale zavřou kompletně dobrovolně. [celá zpráva]

„Očekáváme, že v souvislosti s tímto zákonem odsunou zákazníci polovinu nákupů na jiné dny a čistá ztráta tržeb ze dnů zákazu prodeje bude napříč ČR činit asi čtyři miliardy korun,” řekl Oldřich Špůrek, člen českého výboru Mezinárodní asociace nákupních center (ICSC) a šéf společnosti Atrium Czech Real Estate Management. To provozuje například obchodní centrum Flora.

Info
V Česku se nachází zhruba 90 obchodních center s celkovou plochou 2,3 miliónu metrů čtverečních, jejichž obrat se pohybuje kolem 115 miliard Kč za rok. Po započtení super- a hypermarketů, případně retail parků, dosahuje obrat generovaný ve všech typech těchto obchodů přibližně 500 miliard korun ročně. Tuzemská obchodní centra navštíví za rok přes 300 miliónů zákazníků.
Zdroj: SOCR

Podle Pavla Čmelíka, zástupce obchodu s hračkami Hamleys, přijdou o značnou část tržeb od turistů, kteří jindy nenakoupí. Čmelík tvrdí, že zaměstnanci přijdou o peníze na příplatcích za svátky.

„Konkrétně v našem případě ten rozdíl, zda člověk bude v práci, nebo doma, je zhruba tři tisíce korun za každý den. Minimálně 80 procent našich zaměstnanců chce chodit o svátcích do práce, protože mají stoprocentní příplatek. Na roční bázi těch pět až sedm svátků může dělat až 20 tisíc hrubého, řekl. „Pokud chtějí být lidé o svátcích s rodinou, není to žádný problém, protože čeká fronta těch, kteří si s nimi směnu rádi vymění,” dodal.

„Zákoník práce říká, že pokud je svátek, tak je vždy upřednostněné náhradní volno a pak případně jakási částka,“ nesouhlasil za odbory Šafář. Podle zákona to v praxi podle něj funguje u drtivé většiny obchodů.

Obchodníci se obávají i klidových nedělí

„Zákon postihne ve svém důsledku ale i zákazníky. Zavřeny totiž nebudou jen prodejny potravin, ale i hobbymarkety, prodejny nábytku nebo oděvů a obuvi. A právě sem velmi často chodí právě o víkendech a svátcích rodiny, kdy jsou všichni pohromadě a mají čas například na výběr vybavení domácnosti,“ řekla prezidentka SOCR Nováková.

„Ze strany státu hrozí další regulace, zákaz prodeje se může následně vztahovat na zbylé státní svátky a pak i na neděle,” dodala.

Varování před možným zavíráním obchodů o nedělích je však podle Šafáře jen strašení národa. „Nemluvíme o žádných nedělích, je to sedm svátků v roce. Budou otevřené obchody v metrech, nebude to žádný kolaps, že by někdo umíral hlady,“ dodal.

Kontrolovat bude ČOI

Za porušení hrozí obchodníkům pokuta až do výše miliónu korun, v případě opakovaného neplnění povinností až pět miliónů.

Obchody bude kontrolovat Česká obchodní inspekce. Ze společného jednání svazu s ČOI podle Novákové vyplynulo, že inspekce nemá přesný manuál, jak postupovat – zda třeba do plochy 200 metrů čtverečních počítat skladové zázemí nebo testovací kabinky.

„Řekli nám, že kontroly budou dělat na podání,” řekla Nováková. Podle ní to směřuje k tomu, že konkurenti budou jeden na druhého podávat udání.

„Zákon už nyní vyvolává nejistotu u investorů do retailových nemovitostí, jeho další zpřísnění by výrazně negativně ovlivnilo pozici ČR s ohledem na příliv dalších investic. Při zvažování každé další investice se totiž musí v příslušném modelu zohlednit spousta kritérií a případný pokles obratu obchodníků je jedním z nejdůležitějších faktorů,” dodal Špůrek z asociace nákupních center.

V Senátu hledají podporu pro ústavní stížnost

Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu také kritizují, že zákon diskriminuje některé obchodníky i jejich zaměstnance, když se zaměřuje jen na ty větší, a přitom není jasné, na základě čeho byla stanovena právě hranice 200 metrů čtverečních.

Obě instituce proto už iniciovaly sepsání ústavní stížnosti a konzultovaly ji také s bývalým ředitelem Ústavu státu a práva profesorem Janem Bártou.

„V této chvíli obě instituce shánějí podporu v Senátu,“ uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý s tím, že podat návrh na zrušení zákona u Ústavního soudu je oprávněna skupina nejméně 17 senátorů.

„Návrh již podpořil senátor Jaroslav Kubera, který sdílí pozici podnikatelů a je přesvědčen o obdobném postoji celé řady dalších členů horní komory,“ dodal  Dlouhý.

Anketa

Souhlasíte s aktuálním omezením prodeje o vybraných svátcích?
Ano
57,8 %
Ne
42,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13595 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám