Hlavní obsah

Nákupní centra na svátky zavřít nemusí, záleží na velikosti obchodu

Novinky, Tomáš Volf

Pátek 28. října bude prvním svátkem, kdy musí obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních zavřít, jak nařizuje nový zákon. Dodržování bude kontrolovat Česká obchodní inspekce (ČOI). Svaz obchodu opatření kritizuje, tvrdí, že zákazníci budou ze situace zmatení, když některé obchody budou zavřené a jiné zůstanou v provozu.

Foto: Profimedia.cz

Na svátek 28. října dobrovolně kompletně zavře například nákupní centrum Arkády Pankrác

Článek

„Pokud mají obchody pod 200 metrů prodejní plochy, tak mohou mít otevřeno. Budeme to kontrolovat 28. října. Naši právníci připravili informace a odpovídají na konkrétní dotazy konkrétních obchodů, jak bude inspekce postupovat,” řekl Novinkám mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Podle něj například není možné, aby obchod omezil prodejní plochu na méně než 200 metrů, pokud je jeho standardní plocha větší než tento limit. Otevření jen části prodejny by podle ČOI bylo obcházením zákona.

„Nákupní centrum jako celek nemusí mít zavřeno, záleží na rozhodnutí obchodního centra. Podle zákona se jedná o konkrétní plochu konkrétního nájemce, prodejny, na jednotlivé IČO,” upřesnil Fröhlich.

Dobrovolně bude mít 28. října zavřeno například nákupní centrum Arkády Pankrác v Praze nebo Géčko v Liberci.

ČOI jako kontrolní orgán stanoví přímo zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který vyšel ve sbírce zákonů 20. července a platit začne o tři měsíce později. Poprvé se tedy dotkne státního svátku 28. října.

Velké obchody musí zavřít o těchto sedmi svátcích
1. leden - Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen - Den vítězství
28. září - Den české státnosti
28. říjen - Den vzniku samostatného československého státu
25. prosinec - 1. svátek vánoční
26. prosinec - 2. svátek vánoční

Za porušení zákona hrozí pokuta do výše miliónu korun, v případě opakovaného porušení až pět miliónů.

K zákonu se staví kriticky Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), podle kterého představuje další byrokratickou zátěž pro podnikatele, a nejasnosti v legislativě matou zákazníky.

„Pokud se týká pravidel otevření či zavření v rámci obchodních center, tak je to zcela individuální, protože výklad legislativy je poměrně nejasný. Každý majitel obchodního centra se dle našich informací a po dohodě s nájemci rozhodne, zda zavře celé centrum nebo zda budou v rámci centra zavřeny pouze dotčené obchody, tedy ty nad 200 metrů čtverečních, a ostatní zůstanou otevřeny,” řekla Novinkám Irena Vlčková za Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR).

Věci na chalupu v pátek nekoupí

Podle ní nelze jednoznačně říci, jak se bude situace řešit. Je přesvědčená, že vše bude velmi individuální a povede to k velké „zmatenosti“ zákazníků.

„Negativně budou tuto situaci vnímat zákazníci, kteří budou nuceni zjišťovat, který z obchodů bude otevřený a který nikoliv. Může se jim stát, že přijdou do obchodu a zjistí, že je zavřeno nebo naopak budou myslet, že jsou všechny obchody zavřené a nepřijdou ani do těch otevřených,” řekla.

Na které obchody se zákon nevztahuje
Omezení prodejní doby podle zákona neplatí pro obchody, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 m2, čerpacích stanic, lékáren ani prodejen na letištích a nádražích. Žádný z obchodů nemusí zavřít ve svátek za situace, kdy byl vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav, uvádí zákon.

„Vzhledem k tomu, že první svátek, kdy má být zavřeno, připadá na pátek, jistě mnoho chatařů a chalupářů, kteří se chytají pořídit poslední nákupy před zazimováním svých letních příbytků, zjistí a bude nemile překvapeno, že nemohou nakoupit potřebné věci v hobby marketech a zahradnických potřebách, které budou mít rovněž zavřeno. Celá tato záležitost představuje další administrativní zátěž pro podnikatele,” dodala Vlčková.

Anketa

Vadí vám omezení otevírací doby obchodů během svátků?
Ano
33,9 %
Ne
66,1 %
Celkem hlasovalo 16962 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám