Hlavní obsah

Americká centrální banka nechala úroky beze změny, dolar oslabil

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká centrální banka (Fed) na svém zasedání podle očekávání nechala úrokovou sazbu beze změny. Došlo k tomu navzdory tomu, že guvernérka Fedu Janet Yellenová několikrát naznačovala možné zvýšení sazeb. Přesto by se podle analytiků mohly úroky do konce roku zvýšit.

Foto: Mike Theiler, Reuters

Šéfka Fed Janet Yellenová ke zvýšení sazeb nepřikročila.

Článek

Základní úroková sazba se momentálně pohybuje v pásmu 0,25 až 0,50 procenta.

„Je to potvrzení toho, že americké oživení je velmi křehké a jakýkoli zásah do hospodářství by mohl Spojené státy oslabit,“ uvedl pro Novinky Guido Teot, ředitel Ferratum Czech.

Upozornil, že ačkoli je v celém světě natisknuto velké množství papírových bankovek, inflace je nečekaně nízká. „Banky jsou přeplněné penězi, a tak se snaží půjčovat jako o závod. Potichu se tak vrací do našich myslí vzpomínka na krizi z let 2008,“ varoval.

Podle analytičky Raiffeisenbank Daniely Milučké existuje hned několik důvodů, proč Fed úrokové sazby nezvýšil. „Například nejnovější ISM indexy hluboce zklamaly. Také členové Výboru Fedu jsou stále viditelně nejednotní v názoru ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb,“ sdělila Novinkám.

Zvýšení sazeb by mohlo přijít do konce roku

Milučká však očekává, že Fed do konce roku přikročí ke zvýšení sazeb. „Nezaměstnanost se drží pod pěti procenty a inflace by do konce roku měla dle našich propočtů dosáhnout dvou procent inflačního cíle Fedu,“ připomněla.

„Navíc měsíční data ukazují na viditelnou akceleraci ekonomického růstu ve třetím čtvrtletí podpořeného silnější spotřebou domácností. Peněžní trh nyní přisuzuje možnosti zvýšení sazeb Fedu v prosinci 58procentní pravděpodobnost,“ dodala Milučká.

V reakci na rozhodnutí se index technologického trhu Nasdaq zvýšil o 1,03 procenta na 5295,18 bodu. Index Dow Jones stoupl o 0,9 procenta na 18 293,70 bodu. Index Standard & Poor’s 500 pak posílil o 1,09 procenta na 2163,12 bodu. Dolar mírně oslabil na hodnotu 1,1236 dolaru za euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám