Hlavní obsah

Šéf ÚOHS zrušil pokutu 700 tisíc korun pro provozovatele energetické přenosové soustavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zrušil pokutu 700 tisíc korun pro provozovatele energetické přenosové soustavy, společnost ČEPS. Miliardovou zakázkou na výstavbu nového vedení v trase Krasíkov - Horní Životice na Moravě se budou znovu zabývat Rafajovi podřízení. ÚOHS to v pondělí oznámil na svém webu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Úředníci podle Rafaje nedostatečně zjistili skutkový stav věci ve světle námitek účastníků správního řízení. (ilustrační snímek)

Článek

Úřad pokutu státní firmě uložil za to, že uzavřela smlouvu s vítězem dříve, než konkurenční firmě doručila rozhodnutí o námitkách. Podle Rafaje bylo v rozhodnutí jeho podřízených několik nedostatků. Proto původní verdikt zrušil.

Úředníci podle Rafaje nedostatečně zjistili skutkový stav věci ve světle námitek účastníků správního řízení. V důsledku toho mohlo dojít k nesprávnému posouzení věci. Chyby našel Rafaj i v odůvodnění výše pokuty.

Zakázka, kterou úřad znovu prozkoumá, je z roku 2014 a vyhrála ji společnost SAG Elektrovod.

Provozovateli energetické přenosové soustavy ČEPS vzrostl v letošním prvním pololetí meziročně zisk před zdaněním o 3,2 procenta na 1,23 miliardy korun. Výnosy z takzvaných systémových služeb naopak klesly o 4,3 procenta na 2,96 miliardy korun.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

ČEPS v Česku působí jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám