Hlavní obsah

Brexit Brity nevyděsil, ekonomika zrychlila růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská ekonomika zrychlila ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletní růst na 0,6 procenta z tempa 0,4 procenta v prvním kvartále a nejistota před červnovým hlasováním o vystoupení z Evropské unie na ni neměla žádný vliv. Meziročně hrubý domácí produkt (HDP) Británie stoupl o 2,2 procenta, což bylo rovněž zrychlení z dvouprocentního tempa na počátku roku. Uvedl to v pátek britský statistický úřad.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Oxford Street v Londýně

Článek

"Naše průzkumy, které zahrnují období do referenda a bezprostředně po něm, dosud nijak nenaznačují, že by investice nebo HDP výrazněji ovlivnila nejistota (kolem brexitu)," uvedl hlavní ekonom statistického úřadu Joe Grice.

Ekonomiku nadále táhly výdaje domácností, které se zvýšily o 0,9 procenta a meziročně byly vyšší o tři procenta. Byl to jejich nejsilnější růst od finanční krize, uvedla agentura Reuters. Spotřební výdaje přitom zůstaly velmi silné i po červnovém referendu a minulý měsíc rostly nejvyšším červencovým tempem za 14 let.

Růst povzbudilo i překvapivé mezičtvrtletní zvýšení podnikatelských investic. Vládní výdaje naproti tomu mírně klesly.

Na straně produkce ekonomiku podpořila hlavně průmyslová výroba. Ta ve druhém čtvrtletí stoupla proti předchozím třem měsícům o 2,1 procenta, tedy nejprudším tempem od roku 1999.

Tempo zřejmě neudrží

„Za očekáváními zaostaly i exporty. Těm by však v následujícím období měla pomoci slabá libra. Na dopady brexitu si tedy britská ekonomika bude zřejmě muset ještě chvíli počkat,” řekla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

„Britská centrální banka se případnému zpomalení ekonomiky snaží předcházet. Již na začátku srpna přijala balíček opatření, která by ekonomiku měla podpořit. Nejenže snížila sazby na historicky nejnižší úroveň vůbec (0,25 procenta), ale obnovila i program nákupů aktiv,” připomněla.

Většina ekonomů, které oslovila agentura Reuters, nicméně i přes příznivé údaje z období po referendu očekává, že britská ekonomika v dalších čtvrtletích výrazně oslabí a zřejmě sklouzne do recese.

S odchodem nebudou spěchat

Britové odchod své země z EU odhlasovali v referendu 23. června. Bezprostředně po hlasování se propadly ukazatele spotřebitelské a podnikatelské důvěry, první červencové údaje z reálné ekonomiky ale překonaly očekávání a spotřebitelská důvěra tento měsíc výrazně oživila.

Proces vystoupení Británie z EU může trvat mnoho let. Britská premiérka Theresa Mayová se nechala slyšet, že se zahájením výstupových rozhovorů nehodlá spěchat, nejprve se na ně chce připravit.  Na společném postupu by se podle ní mělo dohodnout celé Spojené království, řekla v červenci po jednání ve Skotsku. Skotové přitom v referendu jasně hlasovali proti brexitu.

Libra v pátek navzdory pozitivním zprávám mírně oslabila k dolaru na 1,3195 USD/GBP. Vůči koruně oslabila o deset haléřů a prodává se za 31,60 koruny za libru.

Reklama

Související články

Brexit hrozí miliardovou bitvou o penze

Penze vyplácené britským úředníkům zaměstnaným v institucích Evropské unie se mohou stát velmi trpkým jablkem sváru mezi Unií a Británií, která z ní odchází....

Výběr článků

Načítám