Hlavní obsah

Mladí, kteří nepracují ani nestudují. Nejvíc jich je v Itálii a Řecku

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V EU žije pět miliónů mladých lidí ve věku 20-24 let, kteří nepracují ani nestudují. V Itálii a Řecku je to v uvedeném věku každý čtvrtý. Česko patří v této statistice mezi nejlepší v EU - mladých po škole bez práce je zhruba desetina. Vyplývá to z dat, která v pátek publikoval Eurostat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Procenta mladých ve věku 20-24 let, kteří nepracují ani nestudují

Článek

V Itálii nemá práci a přitom nestuduje ani se neškolí 31,1 procenta mladých mezi 20-24 lety, v Řecku je jich 26,1 procenta. Ve stejné situaci je i každý pátý Chorvat, Rumun, Bulhar či Španěl v tomto věku.

Naopak nejlépe si v této statistice vede Nizozemsko, kde nestuduje ani nepracuje 7,2 procenta mladých. Dánsko, Německo či Švédsko mají shodně 9,3 procenta takovýchto osob. V Česku je to 10,8 procenta, uvedl Eurostat. Statistiky jsou za loňský rok.

Mladí, kteří jsou delší dobu bez práce a nezískají praxi, pak mají oproti ostatním menší šance se prosadit na trhu práce.

ČR se přitom tento ukazatel podařilo mezi roky 2006 a 2015 snížit o tři procentní body, což je nejlepší výsledek po Německu a Bulharsku. V Itálii a Řecku se naopak situace o sedm procentních bodů zhoršila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám