Hlavní obsah

Vítkovice Gearworks čelí insolvenčnímu řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další firma ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) podnikatele Jana Světlíka čelí insolvenčnímu řízení. Jde o Vítkovice Gearworks, návrh podala brněnská firma Wetag Invest a týká se pohledávky za více než dva milióny korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jan Světlík starší ve Vítkovicích

Článek

Wetag pohledávku nabyla na základě smlouvy o postoupení od původního věřitele, ostravské společnosti Concia tech.

Wetag chce, aby soud poslal Vítkovice Gearworks rovnou do konkurzu, vyplývá z insolvenčního návrhu uveřejněného v insolvenčním rejstříku. Při konkurzu se veškerý majetek dlužníka rozprodá a výtěžek si následně rozdělí věřitelé.

Už třetí návrh Wetagu

Skupina Wetag už letos podala dva návrhy na některé z firem ze skupiny VMG. Pokud jde o společnost Vítkovice Mechanika, soud návrh zamítl. V případě společnosti Vítkovice Power Engineering insolvenční řízení dosud neskončilo, na příští týden je nařízeno jednání u soudu.

"Standardně jsme vyzvali dlužníka k úhradě pohledávky. Vzhledem k tomu, že ve stanovené lhůtě nedošlo k její úhradě, byli jsme nuceni, stejně jako v minulosti u společnosti Vítkovice Mechanika, podat ke Krajskému soudu v Ostravě insolvenční návrh," řekla mluvčí Wetag Radka Háčková. Vítkovice Gearworks podle ní v době podání návrhu dlužily přes 21 miliónů korun.

Dodala, že návrh podaný na společnost Vítkovice Mechanika byl uspokojen dlužníkem v plné výši ještě v den jeho podání.

Wetag je investiční skupina se sídlem v Brně. Podniká například v oblasti správy, nákupu a vymáhání pohledávek.

Gearworks prodělal 68 miliónů

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková uvedla, že insolvenční návrh na Vítkovice Gearworks zatím nebude komentovat. "Nejprve se s návrhem seznámíme a pak zvážíme, jestli k němu poskytneme vyjádření jen pro soud, nebo i pro média," uvedla Kijonková.

Insolvenční návrh by mohl zkomplikovat chystaný prodej firmy Vítkovice Gearworks. O něm má příští týden jednat valná hromada. Skupina chce prodat rovněž společnost Hutní montáže.

Společnost Vítkovice Gearworks je výrobcem atypických převodových skříní, ozubených dílů i kompletních pohonů pro různá průmyslová odvětví. Loni se dostala do ztráty 68,3 miliónu korun, o rok dříve byla v zisku 31,3 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Vítkovicích vyrábějí díly do ponorek

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) dokončuje první testovací zakázku na výrobu tlakových nádob pro ponorky. Části, které slouží jako...

Výběr článků

Načítám