Hlavní obsah

Turci mají zájem o ruský plynovod. Erdogan se sejde s Putinem

Turecko je připraveno okamžitě podniknout nezbytné kroky k uskutečnění projektu nového rusko-tureckého plynovodu Turkish Stream. Uvedl to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru, který v pondělí zveřejnila ruská agentura TASS.

Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Jsme připraveni okamžitě podniknout kroky k realizaci tohoto projektu (Turkish Stream), posoudit jej a přijmout rozhodnutí. Nic tomu nebrání," zdůraznil Erdogan podle TASS.

Připomněl, že Turecko si většinu zemního plynu opatřuje právě v Rusku, což z Ankary činí důležitého ekonomického partnera Moskvy.

Erdogan se v úterý v Petrohradě setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Náhrada za South Stream

Ruský plyn proudí do Turecka plynovodem Blue Stream. Rusko před pár lety navrhlo projekt nového plynovodu Turkish Stream jako náhradu za neuskutečněný plán plynovodu South Stream, jenž měl obcházet Ukrajinu přes Černé moře na Balkán.

Turkish Stream se má podle TASS skládat ze čtyř větví, z nichž každá má být schopná přepravit 15,75 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Z 660 kilometrů má kopírovat zamýšlenou trasu plynovodu South Stream a dalších 250 kilometrů má vést směrem k evropské části Turecka. V prosinci 2014 Gazprom a turecká společnost Botas uzavřely předběžnou úmluvu o vybudování plynovodu o kapacitě 63 miliard metrů krychlových plynu.

Projekt se však ocitl u ledu po sestřelení ruského bombardéru u syrsko-tureckých hranic tureckými stíhačkami loni v listopadu. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Erdoganova červnová omluva za tento incident odstartovala opětovné oteplování vztahů a tento průlom má zpečetit právě schůzka prezidentů obou zemí v Petrohradu.

Reklama

Související články

Ruský Gazprom oživuje projekt Poseidon

Ruský plynárenský gigant Gazprom se chce vrátit k dávno opuštěnému projektu plynovodu Poseidon. Surovina by měla proudit z Ruska do Evropy jižní cestou – pod...

Výběr článků

Načítám