Hlavní obsah

Uber v Číně koupí jeho konkurent Didi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čínský provozovatel alternativní taxislužby Didi Chuxing koupí čínskou součást svého amerického rivala Uber. Uvedla to v pondělí čínská firma. Cenová válka s Didi na čínském trhu přicházela americký podnik na více než miliardu dolarů (přes 24 miliard korun) ročně, uvedla agentura Reuters.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Maskot čínské alternativní taxislužby Didi před ústředím firmy v Pekingu

Článek

Uber bude v Číně nadále fungovat nezávisle, píše se ve sdělení, které čínský podnik zveřejnil na blogu. Dohoda počítá s tím, že Uber jako globální podnik získá v Didi podíl 5,89 procenta.

Sloučený podnik bude mít tržní hodnotu asi 35 miliard dolarů (847,2 miliardy Kč). Zhruba 28 miliard dolarů představuje tržní hodnota Didi, asi sedm miliard USD činí hodnota čínské součásti Uberu.

Cenu transakce firmy nezveřejnily, součástí dohody je ale i investice Didi do Uberu ve výši miliardy dolarů, uvedl zdroj Reuters. Didi již dříve investoval 100 miliónů dolarů do konkurenční americké služby Lyft.

Zpráva o transakci přichází krátce poté, co Čína minulý týden oficiálně povolila na celostátní úrovni moderní aplikace pro sdílenou jízdu, které slouží jako alternativa k tradičním poskytovatelům taxislužeb. Uber tak poprvé získá možnost legálně podnikat na celém čínském trhu.

„Ten obchod dává smysl, Uber to měl v Číně těžké, protože Didi je mnohem větší, co se týká hodnoty transakcí i pokrytí měst,” řekl analytik jednoho z hongkongských investičních fondů Richard Ji.

Uber, který má sídlo v San Francisku, funguje ve více než 380 městech 66 zemí světa včetně Prahy. Aplikace umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na zadané místo. Aplikace slouží zároveň jako taxametr a platební nástroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám