Hlavní obsah

Ceny na Slovensku od loňska klesly téměř o procento

Deflace na Slovensku v červnu zůstala na historickém maximu. Spotřebitelské ceny stejně jako v květnu klesly v meziročním srovnání o 0,8 procenta, informoval ve středu slovenský statistický úřad.

Foto: Hannibal Hanschke/Files, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Deflace byla v červnu vyšší, než očekávali analytici. Ekonomové předpokládali, že tempo deflace zvolní na 0,7 procenta.

Spotřebitelské ceny na Slovensku nepřetržitě klesají od konce roku 2014, deflaci zaznamenala zemi i dříve.

Deflace obvykle svádí spotřebitele k odkládání výdajů a firmy k odkládání investic, a to kvůli očekávání nižších cen v budoucnosti. To podkopává hospodářský růst a zaměstnanost.

V současné době přesto nezaměstnanost na Slovensku dosahuje dlouhodobých minim. Stále se ale drží kolem deseti procent a je tedy dvojnásobná oproti Česku.

Slovenská ekonomika také vykazuje jeden z nejrychlejších růstů hospodářství ze zemí EU - loni podle Eurostatu stouplo HDP Slovenska o 3,6 procenta.

Slovenská centrální banka (NBS) očekává návrat k růstu cen až v příštím roce.

ČNB kvůli strachu z deflace oslabuje korunu

V Česku kvůli obavám z deflace Česká národní banka brání posílení koruny pod 27 korun za euro. Od listopadu 2013 na intervencích utratila přes půl biliónu korun a ukončit je plánuje až v půlce příštího roku.

Ceny v  ČR v červnu meziročně stouply pouze o 0,1 procenta, podle analytiků by se ale měla inflace v následujících měsících růst. [celá zpráva]

Stejným tempem jako v Česku v červnu podle předběžných odhadů rostly i ceny v eurozóně.

Reklama

Související články

Eurozóna se nemůže vymanit z deflace

Spotřebitelské ceny v eurozóně se v květnu meziročně snížily o 0,1 procenta. Ve srovnání s dubnovým poklesem o 0,2 procenta se ale tempo zvolnilo. V prvním...

Výběr článků

Načítám