Hlavní obsah

Inflace v Česku se stále drží těsně nad nulou, potraviny zlevnily

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v červnu oproti loňsku stouply o 0,1 procenta, tedy stejně jako v květnu. Zpomalilo zlevňování pohonných hmot, rychleji naopak klesaly ceny potravin a nealkoholických nápojů. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Ceny pohonných hmot v meziročním srovnání zpomalily pokles na 10,2 procenta z květnových 12,9 procenta.

Ovoce zlevnilo o 5,7 procenta, méně stál i chleba (o 2,2 procenta), máslo (o 10,5 procenta), mléčné výrobky a nealkoholické nápoje. Zelenina proti loňskému červnu zdražila o 2,1 procenta.

Proti loňskému červnu zdražily zejména alkoholické nápoje (o 2,5 procenta), tabák (o 5,1 procenta) a rostly i ceny za bydlení.

Analytik: Inflace je na dně

Proti letošnímu květnu se spotřebitelské ceny zvýšily rovněž o 0,1 procenta. Ovlivnilo to hlavně zdražení pohonných hmot o čtyři procenta a také vyšší ceny dovolených s komplexními službami.

„Překvapení se nekoná a koruna nemá žádný důvod reagovat. Inflace se nyní dle naší prognózy nachází na dně a od července začne pozvolna růst,” řekl ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka.

Související téma:

„Na podzim by inflace měla přesáhnout jedno procento. Nadále počítáme s tím, že ČNB uvolní kurzový závazek v první polovině příštího roku. Brexit je pro tuto prognózu rizikem, nicméně hlavním argumentem bude vývoj inflace,” dodal analytik.

Reklama

Související témata:

Související články

Eurozóna se nemůže vymanit z deflace

Spotřebitelské ceny v eurozóně se v květnu meziročně snížily o 0,1 procenta. Ve srovnání s dubnovým poklesem o 0,2 procenta se ale tempo zvolnilo. V prvním...

Výběr článků

Načítám