Hlavní obsah

ČEZ zahájil arbitráž proti Bulharsku, žádá miliardové odškodné

• Aktualizováno

Energetická skupina ČEZ zahájila mezinárodní investiční arbitráž proti Bulharsku. Firma se k tomu rozhodla po celé řadě zásahů bulharských institucí poškozujících podnikání společností ČEZ v Bulharsku. Výše nároku se pohybuje v řádu stovek miliónů eur (miliard korun), sdělila mluvčí firmy Barbora Půlpánová.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí společnosti ČEZ

Článek

S bulharskými úřady má ČEZ problémy delší dobu. Třeba loni v květnu dostala firma od bulharského antimonopolního úřadu pokutu 1,24 miliónu leva (17,1 miliónu Kč) za zneužití dominantního postavení na trhu.

O měsíc později úřad udělil za zneužití dominantního postavení pokuty místním distributorům energie, jejichž vlastníky jsou české společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouská EVN.

Distributoři podle úřadu stanovili nepřiměřeně vysoké ceny za užívání nízkonapěťové rozvodné sítě, čímž byla omezena konkurence. Z dalšího zneužití dominantní pozice pak obvinil úřad ČEZ letos v květnu. [celá zpráva]

Smírčí cestu Bulharsko nevyužilo

„Situace v bulharském energetickém sektoru je kritická a zejména cenová rozhodnutí tamního regulátora dlouhodobě neodpovídají tomu, co mohlo být očekáváno s ohledem na průběh privatizace. Proto se subjekty působící v energetice v posledních letech potýkají s klesající ziskovostí nebo ztrátami a nízkou likviditou,” uvedla mluvčí. Bulharsko podle ČEZ neochránilo jejich investici a arbitráž je tak logickým krokem.

„ČEZ opakovaně vyzýval bulharskou vládu k urychlené nápravě stavu a kompenzaci vzniklých škod. V listopadu 2015 zaslal bulharské vládě formální předžalobní výzvu, ve které žádal o vyřešení sporu smírčí cestou a vyhradil si právo zahájit investiční arbitráž. Bulharská strana možnost řešení sporu smírčí cestou během této doby nevyužila,” dodala Půlpánová.

ČEZ vstoupil na bulharský trh ke konci roku 2004. Distribuční i prodejní společnost zde má přibližně tři milióny zákazníků, zejména v západní části Bulharska. Skupina ČEZ vlastní v Bulharsku i další aktiva, mimo jiné i černouhelnou elektrárnu ve Varně, jejíž provoz byl v lednu 2015 pozastaven.

Reklama

Související články

ČEZ chce miliardy za odstávky Dukovan

Energetická firma ČEZ chce po společnosti Škoda JS miliardy korun za škody způsobené několikaměsíčními odstávkami v Jaderné elektrárně Dukovany. Uvedl to...

Výběr článků

Načítám