Hlavní obsah

Řešení emisní aféry v USA má VW stát 370 miliard

Dohoda o řešení emisního skandálu ve Spojených státech bude stát německou automobilku Volkswagen téměř 15 miliard dolarů (370 miliard Kč). Agentuře Reuters to v pondělí řekl zdroj obeznámený se situací. Dohoda by měla být představena v úterý.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Volkswagen se na základních principech řešení emisní aféry v USA dohodl již v dubnu. Řešení kromě odškodného pro majitele aut zahrnuje nabídku firmy odkoupit naftové vozy, které jsou nastaveny na manipulace s emisemi oxidů dusíku. Jeho součástí bude rovněž fond pro řešení otázky nadměrných emisí a fond na podporu zelených technologií v automobilovém průmyslu.

Skandál propukl loni v září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Koncern pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570 000 vozů. Dohoda se týká zhruba 482 000 naftových vozů s dvoulitrovými motory, o postupu u zbývajících 85 000 aut s třílitrovými motory zatím nebylo rozhodnuto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám