Hlavní obsah

Prozatímní věřitelský výbor OKD povede zástupce státu

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Předsedou prozatímního věřitelského výboru těžební firmy OKD, která je od 9. května v úpadku, se na středečním jednání výboru stala České správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Informaci potvrdil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

Prozatímní věřitelský výbor jednal ve středu v Karviné s vedením OKD i insolvenčním správcem Lee Loudou. „Seznámil se (výbor) s aktuální ekonomickou situací v OKD. Podrobně byly projednávány hlavně otázky úvěrového financování nebo dodavatelsko-odběratelských vztahů,“ uvedl mluvčí a zopakoval, že prozatímní věřitelský výbor má tři členy.

Českou republiku zastupuje ČSSZ, zdravotní pojišťovnu Revírní bratrská pokladna a firmu Advanced World Transport. „Zastupující členové všech tří subjektů prodiskutovali i další organizační záležitosti, související s budoucí činností a fungováním prozatímního věřitelského výboru,“ doplnil Čelechovský.

Ten také uvedl, že vedení OKD se členy prozatímního věřitelského výboru zahájilo informativní jednání ohledně problematiky týkající se Dolu Paskov. V něm firma plánovala ještě před vyhlášením insolvence ukončit na konci tohoto roku těžbu.

Pohledávky přihlásilo 230 věřitelů

Podle mluvčího OKD se další pracovní jednání prozatímního věřitelského výboru uskuteční v úterý 28. června.

Podle insolvenčního správce zatím přihlásilo své pohledávky zhruba 230 věřitelů. "Jejich počet každým dnem narůstá. V současné době intenzivně pracujeme na přezkumu uplatněných pohledávek. Zároveň připravuji soupis majetku," uvedl  Louda. Vedení OKD se snaží jednat s vládou o poskytnutí úvěrového financování ve snaze stabilizovat chod firmy.

Společnost OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Jejím majitelem je společnost New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). V dolech OKD se dál těží uhlí. Firma má zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Vláda se zabývá otázkou, zda a kolik peněz stát firmě půjčí, aby měla na výplaty horníkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám