Hlavní obsah

Český export do USA roste. Dodáváme díly do motorů, pneumatiky i mikroskopy

Novinky, tov

Vývoz z Česka do USA loni dosáhl 92,2 miliardy korun. To je o 11 miliard víc než v roce 2014. Od roku 2011 Česko do USA více zboží vyváží, než odtamtud dováží. Nejvíc roste export léků a pneumatik, informoval v pondělí na tiskové konferenci Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoz ČR do USA v roce 2015

Článek

„Hodnota vývozu zboží do Spojených států se od roku 2013 stále zvyšuje. Podle předběžných výsledků se vývoz za posledních deset let zvýšil téměř dvojnásobně. Vloni byl o 42,5 miliardy korun vyšší ve srovnání s rokem 2005,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

K nejčastěji vyváženému zboží do USA vloni patřily díly motorů, turbín a motorových vozidel či čerpadla. Například firma Aerotech Czech v Klatovech vyrábí součástky do motorů letadel Boeing.

„V posledních letech se výrazně zvýšil i vývoz léků. V roce 2015 vzrostl na 3,5 miliardy korun, přitom v roce 2005 se do USA vyvezly léky za 133 miliónů korun. Export pneumatik pro osobní auta překročil 4,6 miliardy korun, což je o 175 procent více než v roce 2005,“ upřesnil ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Karel Král.

V rámci přístrojů zaujímají v exportu významné místo například mikroskopy. Podíl polotovarů a materiálů na vývozu poklesl.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dovoz do ČR z USA v roce 2015

Největšími obchodními partnery Česka jsou Německo a Slovensko. Export do USA loni tvořil „jen” 2,4 procenta z celkového objemu českého exportu. Srovnatelně vyvážíme například do Španělska nebo Belgie. USA jsou ale pro Česko nejvýznamnějším obchodním partnerem mimo státy EU.

Dovoz z USA do Česka loni dosáhl podle předběžných údajů hodnoty 81,9 miliardy korun. Průběžně roste od roku 2011 a dnes tvoří shodně jako u exportu 2,4 procenta celkové hodnoty dovozu. Spojené státy tak zaujímají dvanácté místo v pořadí zemí dle objemu importu do České republiky.

Nejvíce se k nám z USA dovážejí stroje a dopravní prostředky. V roce 2015 představovaly stroje 50,9 procent, chemické výrobky 16,9 procent a průmyslové spotřební zboží 15,1 procent celkového dovozu ze Spojených států.

Volný obchod s USA má zastánce i kritiky

V současné době se dokončují jednání o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. O smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) jednají zástupci Evropské komise s americkou stranou od roku 2014.

Smlouva by měla odstranit většinu bariér v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu.

Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada aktivistů, odborářů a dalších skupin. Podle kritiků smlouva posílí pozici nadnárodních korporací či povede k úbytku pracovních míst v Evropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám