Hlavní obsah

Prezident Zeman jmenoval guvernérem ČNB Jiřího Rusnoka

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval novým guvernérem České národní banky (ČNB) člena bankovní rady Jiřího Rusnoka. Ten od července nahradí ve funkci Miroslava Singera, kterému končí druhé šestileté funkční období v radě.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým guvernérem České národní banky Jiřího Rusnoka.

Článek

„Naše názory se ne vždy shodují, stejně jako v případě guvernéra Singera, vždy jsem dával přednost odbornosti a zkušenosti před tím, než aby někdo jen papouškoval to, co si myslím já,“ řekl Zeman po jmenování Rusnoka.

Podle něj je výhoda Rusnoka, že má zkušenosti z firmy ING i z působení ve vládě, protože tato mnohostranná zkušenost pomůže snadnější komunikaci ČNB s prezidentem, vládou, odbornou i laickou veřejností.

„Chci vás ujistit, že vynaložím všechny své schopnosti a úsilí, spolu s kolegy z bankovní rady, aby ČR byla i nadále zemí vysoké cenové stability a měnové jistoty, kterou myslím můžeme v naší moderní historii prokázat,“ řekl Rusnok. Za další prioritu označil péči o stabilitu finančního sektoru, který umožňuje prosperitu ekonomiky.

Podporuje intervence

Pětapadesátiletý Rusnok podle svých posledních prohlášení podporuje pokračování intervencí ČNB s cílem nenechat korunu posílit nad 27 Kč/EUR. Ukončení intervencí očekává kolem poloviny příštího roku, v závislosti na vývoji inflace v Česku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Rusnok nastupuje do čela ČNB od července, v popředí odcházející guvernér Miroslav Singer.

Minulý týden Zeman jmenoval od července novými členy bankovní rady Vojtěcha Bendu (40) a Tomáše Nidetzkého (46). Kromě Singera totiž končí funkční období i členovi bankovní rady Kamilu Janáčkovi. Oba noví členové bankovní rady jsou považováni za názorově blízké Rusnokovi. Jeho pozice v bankovní radě by tak podle analytiků měla být silná. [celá zpráva]

Singer kandiduje do Rozvojové banky

Končící guvernér ČNB Miroslav Singer se uchází o místo viceguvernéra Rozvojové banky Rady Evropy (CEB) v Paříži.

Rusnok byl od dubna 2001 posledním ze tří ministrů financí sociálnědemokratické vlády Miloše Zemana, v následující koaliční vládě Vladimíra Špidly byl do března 2003 ministrem průmyslu a obchodu. Následně pracoval v ING Penzijním fondu.

Od června 2013 do ledna 2014 vedl úřednickou vládu po demisi kabinetu Petra Nečase a od 1. března 2014 se stal členem bankovní rady ČNB.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám