Hlavní obsah

Novými členy bankovní rady ČNB budou Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe, tov

Prezident Miloš Zeman jmenuje v úterý odpoledne dva nové členy bankovní rady ČNB. Budou jimi Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký, informoval v pondělí mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Členové rady mají šestileté funkční období. Benda s Nidetzkým nahradí dosavadního guvernéra ČNB Miroslava Singera a člena bankovní rady Kamila Janáčka. Těm končí funkční období na konci června.

Nového guvernéra ČNB by měl Zeman jmenovat 25. května. Podle dřívějších informací je favoritem na tento post Jiří Rusnok. [celá zpráva]

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vojěch Benda bude novým členem bankovní rady ČNB.

Vojtěch Benda od jmenování Rusnoka do bankovní rady působil jako jeho poradce. Oba se znají ještě z působení ve finanční skupině ING, kde Rusnok působil jako šéf pojišťovací části pobočky ING pro ČR a SR a Vojtěch Benda jako ekonom.

V ING pracoval i Tomáš Nidetzký, absolvent americké univerzity v Oklahoma City. Předtím šéfoval Pojišťovně České spořitelny.

„I jmenování Tomáše Nidetzkého je diplomatický úspěch budoucího guvernéra ČNB. Jeho dlouholetá zkušenost z pojišťovnického sektoru bude určitě pro bankovní radu přínosem. Je totiž jasné, že guvernér Rusnok se snaží do bankovní rady přinést někoho, ve spolupráci s kým bude umět čelit nové regulaci a výzvám v nových licenčních a povolovacích řízeních,” řekl ekonom Komerční banky David Kocourek.

Šance na dřívější ukončení intervencí klesá 

Podle ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy jmenování nových radních snižuje šance na dřívější ukončení intervencí ČNB proti koruně.

„Prezident Zeman, odpůrce intervence, zjevně ponechal Rusnokovi poměrně volné ruce při nominování obou členů bankovní rady, což signalizuje, že nebude proti intervenci ani v nadcházející době nijak výrazně vystupovat. To také snižuje pravděpodobnost jejího dřívějšího ukončení,” řekl Novinkám Kovanda.

Vzhledem k podmínkám panujícím ve světové i evropské ekonomice se podle něj jako pravděpodobnější než dřívější ukončení intervencí jeví naopak jejich prodloužení, a to až za horizont roku 2017.

„Rusnok je dlouhodobým stoupencem intervenčního režimu, byť se - částečně z plně pochopitelných důvodů - na jeho obranu nevyjadřuje tak hlasitě jako někteří jiní bankovní radní ČNB, kteří svoji funkci zastávali již v době uvádění režimu v listopadu 2013,” dodal Kovanda.

Vizitky nových členů bankovní rady ČNB
Vojtěch Benda (40)Tomáš Nidetzký (46)
Poradce člena bankovní rady ČNB Jiřího Rusnoka (od 2014). Před tím šest let pracoval jako hlavní ekonom ING Commercial Banking ČR, kde se věnoval ekonomickým analýzám a prognózám vývoje finančního trhu ČR a ostatních zemí střední Evropy. Poté byl dva roky hlavním ekonomem BH Securities, kde se věnoval analýze a strategii akciových trhů. Vystudoval Fakultu mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické (1993-99). V posledním roce studia nastoupil do ČNB jako referent do měnové sekce. Později zastával v ČNB pozici hlavního analytika. Zabýval se makroekonomickými analýzami a prognózami české ekonomiky.V současnosti je členem představenstva NN Penzijní společnost, a.s. (dříve ING) a jednatelem NN Finance. Absolvoval fakultu informatiky a statistiky na VŠE v Praze a postgraduální studium na Oklahoma City University v USA. Velkou část své profesní kariéry pracoval ve finanční skupině České spořitelny jako předseda představenstva a generální ředitel penzijního fondu, předseda představenstva a generální ředitel pojišťovny a místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele stavební spořitelny. Dva roky pracoval jako ředitel odboru ČSOB Pojišťovny. Ve skupině ING působil již v roce 2003, a to jako generální ředitel pro retailové finanční služby.
Zdroj: ČTK

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Reklama

Výběr článků

Načítám