Hlavní obsah

Španělský dluh poprvé po sto letech překonal velikost ekonomiky

Novinky, tov

Veřejný dluh Španělska překonal poprvé po víc než sto letech velikost tamní ekonomiky a dosáhl 101 procent ročního hrubého domácího produktu (HDP) země. Informoval o tom španělský deník El País.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Španělská centrální banka ve středu oznámila, že v prvním čtvrtletí dluh země stoupl na 1,09 biliónu eur (29,5 biliónu korun). To představuje 101 procent HDP Španělska v roce 2015, který činil 1,08 biliónu eur.

Podle El País překročil dluh velikost ekonomiky poprvé od roku 1909.

Pro srovnání, dluh Česka k HDP nedosahuje ani 40 procent. Dluh přes sto procent HDP mají ale například i Spojené státy nebo Belgie. U Itálie a Portugalska dosahuje kolem 130 procent HDP, u eurozónou opakovaně zachraňovaného Řecka dokonce 180 procenta HDP.

Vůbec nejzadluženější zemí světa je Japonsko, s poměrem dluhu k HDP ve výši téměř 230 procent.

Víc času na reformy

Podle pravidel EU by přitom zadlužení nemělo přesáhnout 60 procent a rozpočtový schodek v daném roce (deficit) nejvýše tří procent HDP.

Kvůli nadměrnému deficitu hrozí Španělsku a Portugalsku sankce, Evropská komise ale ve středu rozhodla, že země dostanou další rok na reformy.

Veřejný dluh Španělska trvale roste od počátku hospodářské krize v roce 2008. Španělsku se podařilo koncem roku 2013 vymanit z dvojité recese a ukončit pětileté období, ve kterém zaniklo 3,5 miliónu pracovních míst.

Nyní patří mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky Evropské unie, v roce 2015 hospodářství rostlo o 3,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám