Hlavní obsah

Toyota loni vydělala půl biliónu, letos ale čeká propad o třetinu

Největší japonská automobilka Toyota Motor v uplynulém finančním roce zvýšila čistý zisk o 6,4 procenta na 2,31 biliónu jenů (504 miliard korun). Předpověděla však, že v tomto roce očekává propad zisku až o 35 procent. To je víc, než se předpokládalo a zároveň by to znamenalo první pokles po pěti letech.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Automobilka uvedla, že za očekávaným poklesem zisku stojí prudké zhodnocení japonské měny.

Zisk v aktuálním finančním roce, který začal v dubnu, by tak mohl klesnout na 1,5 biliónu jenů. To je výrazně méně než dosavadní odhady analytiků, kteří podle agentury Reuters počítali s celoročním ziskem 2,25 biliónu jenů.

Pokles Toyota očekává také u celoročního provozního zisku, a to o 40 procent na 1,7 biliónu jenů. Její odhady se opírají o předpoklad, že dolar bude letos stát v průměru 105 jenů. V uplynulém roce byl kurz pro Toyotu výhodnější, činil v průměru 120 jenů za dolar.

Tržby Toyoty loni stouply o 4,3 procenta na 28 biliónů jenů (6,13 biliónu korun).

Toyota byla podle světových prodejů za letošní první čtvrtletí druhou nejúspěšnější automobilkou světa, prodala 2,46 miliónu vozů. Do čela trhu se i přes emisní skandál vrátil Volkswagen s prodejem 2,51 miliónu vozů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám