Veterináři v březnu zkontrolovali restauraci v budějovickém nákupním centru Igy. "Šetřením se zjistilo, že maso dodávané z pražské centrály v chlazeném stavu bylo v provozovně zmrazováno a dle potřeby poté postupně používáno k přípravě pokrmů v restauraci," uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal.

Část masa byla po datu použitelnosti. Dodací listy k masu byly pouze ve vietnamštině, chyběly údaje o datu zmražení.

Podle svého webu Li-Wu provozuje čtyři restaurace. Kromě českobudějovické ještě v Praze na Chodově, na Novodvorské a v obchodním centru Galerie Butovice.

Výrobna v Sapě nemá povolení

Provozovna v pražské tržnici Sapa, která masem restauraci zásobovala, není od veterinářů schválená ani registrovaná.

Problémy s tržnicí řeší kontrolní orgány od začátku roku již poněkolikáté. Na začátku dubna například Státní zemědělská a potravinářská inspekce informovala, že zde prodávali tofu z nedaleké nelegální výrobny. [celá zpráva]

Koncem února veterináři našli u jednoho z obchodníků tržnice čtyři tuny kazícího se masa neznámého původu. Kontroloři muže navíc podezírali, že chtěl prodávat i maso, které bylo již dříve určené k likvidaci. [celá zpráva]