Hlavní obsah

Babiš: OKD lze řešit buď odkoupením dluhů, nebo společnou firmou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Řešení situace OKD má podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) dvě varianty. Dluhy a akcie by měl buď odkoupit stát, nebo by měla vzniknout společná firma. Babiš to uvedl během čtvrtečního jednání vlády.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na ilustračním snímku černouhelný důl společnosti OKD Důl Darkov

Článek

Babiš má ve čtvrtek spolu s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) informovat vládu o aktuální situaci v OKD a možnostech řešení. Konkrétní řešení ale podle něj ve čtvrtek kabinet přijímat nebude.

„Doporučil bych variantu, aby se firma očistila od všech svých závazků a dlouhodobých smluv, které pravděpodobně nejsou výhodné,” řekl Babiš. „Akcie (společnosti NWR) nemají žádnou hodnotu a dluhy minimální,” dodal k variantě odkupu dluhů a akcií ze strany státu.

OKD je v existenčních problémech hlavně kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro firmu ztrátová i přes úsporná opatření, hrozí uzavírání dolů a propouštění. Kromě pracovníků OKD jsou ohrožena i místa tisíců lidí v navazujících profesích. Ministerstva práce a průmyslu chystají seznam opatření, jež mají pomoci propouštěným.

OKD patří společnosti New World Resources (NWR), jež má nového majitele – skupinu Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři nadnárodní investiční společnosti, dosavadní věřitele firmy. NWR v únoru opustil miliardář Zdeněk Bakala, svůj akciový podíl převedl na zbývající vlastníky bezplatně.

Anketa

Měl by stát řešit situaci OKD odkoupením dluhů a akcií NWR?
Ano
12,3 %
Ne
87,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1847 čtenářů.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Reklama

Výběr článků

Načítám