Hlavní obsah

Komárek chce odtajnění smluv Vítkovic, firma mluví o šikaně

Skupina KKCG podnikatele Karla Komárka chce, aby strojírenská společnost Vítkovice odtajnila smlouvy a detaily obchodních vztahů firmy a jejích dceřiných společností. KKCG, která je minoritním akcionářem, k tomu dopisem vyzvala před čtvrteční valnou hromadou. Vedení Vítkovice Machinery Group (VMG) ale takové jednání považuje za šikanu a chce se bránit, uvedla mluvčí VMG Eva Kijonková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jan Světlík starší ve Vítkovicích

Článek

"Je to nemravné, protože oprávněný akcionář velmi dobře ví, že porušení ustanovení o důvěrnosti je pod sankcí a ve slušném obchodním světě nemyslitelné," uvedl předseda dozorčí rady Vítkovic a hlavní vlastník VMG Jan Světlík.

KKCG chce znát hlavně kontrakty společnosti Vítkovice Power Enginnering, která by měla odtajnit například smlouvy s ČEZ nebo tureckým investorem Adularya.

Zveřejnění smluv by ale podle vedení VMG mělo za následek finanční i právní újmu společnosti Vítkovice. Podle společnosti jde o šikanu pod záminkou ochrany práv menšinových vlastníků.

"KKCG dlouhodobě pracuje na poškozování Vítkovic. S ochranou drobných akcionářů z kupónové privatizace to nemá vůbec nic společného. Ti naopak mohou na toto jednání jedině doplatit," dodal Světlík. Valná hromada se ve čtvrtek schází v Ostravě.

Spory o akcie

Skupina KKCG vedla s představiteli vítkovického kolosu více sporů. Loni v prosinci například Nejvyšší soud vrátil na začátek spor o vydání akcií Vítkovice Holding ze soudní úschovy. Loni v říjnu vyhověl dovolání společnosti KKCG Industry a zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 10 i Městského soudu v Praze.

Sporný balík akcií koupil miliardář David Beran od Světlíka v roce 2002. Světlík si uchoval předkupní právo pro případ další transakce. Později se ale Beran rozhodl prodat akcie společnosti KKCG a vyvstaly pochybnosti o platnosti smluv a vlastnictví cenných papírů, které tak skončily v soudní úschově.

Akcie původně představovaly 45 procent holdingu. Po navýšení základního kapitálu se podíl zmenšil na 11,25 procenta.

Vítkovice Machinery Group tvoří více než 30 společností s ročním obratem přes 25 miliard korun. Firmy dohromady zaměstnávají přes 8000 lidí. Exportují do více než 100 zemí světa, přičemž vývoz tvoří více než 60 procent celkových tržeb skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám