Hlavní obsah

Útoky na Brusel srazily euro a evropské akcie

Právo, gin

Útoky v Bruselu podrážejí euro i evropské akcie - nejvíce cenné papíry aerolinek nebo hotelů. Index ekonomické důvěry v eurozóně sice roste, jenže zvyšující se bezpečnostní rizika potvrzená úterními explozemi v Belgii této důvěře podrážejí nohy.

Foto: Reuters

Záchranáři ošetřují zraněné po atentátu v bruselské stanici metra Maalbeek.

Článek

„Úterní čísla by byla za normálních okolností povzbudivá pro euro i evropské akcie. Exploze na letišti v Bruselu ale jakýkoliv pozitivní efekt makročísel vylučuje. Euro po úterním ránu k dolaru naopak více než 0,5 procenta ztrácelo,“ hlásil například hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Kurz koruny k euru se drží poblíž hranice 27 korun, za kterou jej nechce pustit ČNB. Nyní se pohybuje kolem 27,04 CZK/EUR.

Přitom indexy podnikatelských nálad PMI i index německé podnikatelské nálady Ifo podle něho lehce vzrostly.

Je to reakce na zvýšené geopolitické riziko v Evropě. Klesly aerolinky a hotely.
analytici Cyrrus

„Akcie leteckých společností po teroristických útocích v Bruselu táhnou evropské indexy do červených čísel. Například Air France aktuálně odepisuje 4,1 procenta, ztrácí rovněž irský nízkonákladový dopravce Ryanair, jehož akcie slábnou o 3,9 procenta,“ shrnovala monitoring společnost Cyrrus, obchodující s cennými papíry.

Negativní vývoj zažívají podle analytiků také akcie provozovatelů hotelů, například francouzská společnost Accor klesla o 3,8 procenta.

„Jedná se o reakci na zvýšené geopolitické riziko starého kontinentu,“ hodnotí zpráva společnosti Cyrrus. Tyto zprávy potvrzují i další obchodníci s cennými papíry a bankovní analytici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám