Hlavní obsah

Levnější zemní plyn? Domácnosti si počkají

Novinky, Tomáš Volf

Ceny zemního plynu na burze se v posledních třech letech snížily skoro o polovinu, většině domácností ale účty za plyn zatím klesly méně než o deset procent, vyplývá ze statistik. Nižší ceny za tuto surovinu by se měly podle analytiků objevit až příští rok. Letos pokles o 10 procent oznámil největší dodavatel RWE.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen zemního plynu na německé burze

Článek

Plyn se v únoru na německé energetické burze prodával za 12 eur za MWh, o polovinu levněji než v roce 2013. Na Pražské energetické burze se cena plynu s dodáním v příštím roce v současnosti pohybuje kolem 14 eur za MWh. Před rokem přitom stála kolem 22 eur. To znamená pokles zhruba o třetinu.

Podle údajů Českého statistického úřadu zemní plyn domácnostem od roku 2012 zlevnil zhruba o pět procentních bodů a je nyní stále dražší než v letech 2008 až 2011.

Největší dodavatelé jako RWE, E.ON a Pražská plynárenská nabídly slevy na plyn ve výši 5 až 11 procent již v posledních letech, obvykle ale jen pro ty zákazníky, kteří se zavážou k odběru na dva či tři roky. Stejnou strategii uplatňují i dodavatelé elektřiny. [celá zpráva]

Podobně jako u elektřiny tvoří cena samotného plynu jen část faktury, vedle plateb za distribuci, uskladnění plynu a daní. Asi čtvrtinu tvoří regulované ceny, které ERÚ v posledním roce o několik procent zvýšil.

Foto: David Ryneš, Novinky

Srovnání cen plynu pro domácnosti s rokem 2005

„V současné diskusi o konečných cenách plynu se často zapomíná, že dodavatelé nakupují komoditu až s ročním předstihem, cenové změny se proto promítají se zpožděním. Burzovní cena spadla nejvýrazněji právě v závěru roku 2015 a tento trend se určitě projeví naplno v tarifech pro příští rok 2017,” řekl Novinkám Jiří Gavor, analytik ENA a ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

„Konkurenční boj a obchodní taktika ale vede dodavatele ke snižování cen již v průběhu tohoto roku. Odběratelé se tedy mohou těšit, a pokud jim stávající dodavatel ceny neupraví, rozhodně doporučuji poohlédnout se po jiném,” dodal.

Roli hraje i kurz koruny

Na ceny plynu  má mimo jiné významný vliv mezinárodní politická situace, cena ostatních komodit nebo měnový kurz. „Například současné intervence České národní banky zdražují zemní plyn pro tuzemské odběratele, protože nákupy jsou většinou vypořádávané v eurech,” popsal mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Další náklady mají firmy s přepravou a uskladněním plynu. „Existují zákonné požadavky na udržování určitého objemu plynu pro tzv. chráněné zákazníky, které je nutné dodržovat a jejichž plnění s sebou nese určité náklady,” říká mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

„Nové cenové produkty zohledňující aktuální situaci na trhu budeme postupně představovat svým zákazníkům od druhé poloviny března. S jejich využitím budou mít zákazníci k dispozici plyn v rámci neregulované složky jeho ceny levnější, v závislosti na spotřebě a v porovnání oproti základnímu ceníku, až o desítky procent,” dodal Vránek.

Zlevnění o zhruba deset procent nabídne od května největší tuzemský dodavatel plynu RWE.

„Jde už o druhé zlevnění plynu v letošním roce. K 1. lednu jsme o šest procent zlevnili plyn pro domácnosti, které jím topí, a o 13 procent těm, které na plynu vaří,” řekl ČTK mluvčí RWE Martin Chalupský.

Už od března zlevnily také Moravské naftové doly (MND). Plyn v základním ceníku zlevnily o sedm procent.

Reklama

Související témata:

Související články

RWE zlevní plyn zhruba o deset procent

Největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE, zlevní od května zákazníkům cenu zemního plynu. V základním ceníku bude pokles přibližně desetiprocentní....

Výběr článků

Načítám