Hlavní obsah

Temelín otestuje americké palivo, nechce záviset jen na Rusku

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČEZ bude v jaderné elektrárně Temelín testovat nové palivo americké společnosti Westinghouse Electric Company (WEC). Chce tak zvýšit bezpečnost dodávek prostřednictvím různých zdrojů jaderného paliva. Zprávu americké společnosti potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dosud Temelín využívá palivo z Ruska.

Foto: Václav Brom

Temelín vyrobil v říjnu letošního roku nejvíce elektřiny.

Článek

„Smlouva s WEC není výběrem dodavatele paliva, ale dohodou o vývoji a následném testování několika palivových souborů. I WEC by měl získat příslušnou licenci. Výhoda pro ČEZ by byla v možnosti následné diverzifikace dodavatelů paliva. Diverzifikace  dodavatelů je v řadě zemí standardní,” řekl Novinkám mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ má se současným dodavatelem paliva smlouvu do roku 2020 s opcí na pět let.

„Ale hodláme otestovat trh a vybrat si nejlepší nabídku. Letos předpokládáme vyhotovení zadávací dokumentace a vlastní tendr by mohl být zahájen nejpozději počátkem roku 2017. Výsledek bychom chtěli vyhlásit v roce 2019,” dodal Kříž.

Westinghouse v pondělí oznámil, že dodá společnosti ČEZ pro Temelín šest testovacích palivových souborů (tzv. Lead Test Assemblies).

Více dodavatelů žádá i Brusel

„Smlouva na tuto dodávku podepsaná mezi oběma společnostmi je v souladu se standardy v jaderném průmyslu pro licencování a vývoj nového paliva, které má být použito v provozovaných reaktorech. JE Temelín v současné době používá palivo specifického designu, pro zajištění bezpečné kompatibility s ním je proto třeba nové palivo pečlivě testovat po dobu dvou let,” uvedl Westinghouse v tiskové zprávě.

Podle smlouvy budou testovací soubory vyrobeny v závodě Westinghouse ve švédském Västerås.

Evropská komise schválila v květnu 2014 Strategii evropské energetické bezpečnosti, v níž uvádí, že „provozovatelé všech elektráren mají zajistit diverzifikované portfolio dodávek paliva“.

Související témata:

V Evropské unii je nyní 131 jaderných elektráren, z nichž 60 procent je založeno na technologii Westinghouse, ať už amerického, nebo evropského designu. Pět zemí (Bulharsko, Slovensko, Finsko, Maďarsko a Česko) provozuje ruské reaktory (čtyři typu VVER-1000 a 14 typu VVER-440). Tyto země jsou v současnosti stoprocentně závislé na dodávkách paliva z Ruska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám