Hlavní obsah

IKEA prohrála spor o značku v Indonésii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světový prodejce nábytku, švédská společnost IKEA, prohrál spor o používání své obchodní značky v Indonésii. Podle verdiktu tamního soudu vlastní tuto značku indonéský výrobce ratanového nábytku PT Ratania Khatulistiwa. Ten si ochrannou známku IKEA registroval v prosinci 2013. Informují o tom v pátek zahraniční agentury.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Obchod IKEA v indonéském Tangerangu

Článek

Název je odvozen z indonéských slov Intan Khatulistiwa Esa Abadi, která odkazují na obchod s ratanem.

Slovo IKEA je písmennou zkratkou i v případě švédské firmy. Její zakladatel Ingvar Kamprad název odvodil z počátečních písmen svého jména, názvu farmy, kde se narodil (Elmtaryd) a vesnice, v níž vyrostl (Agunnaryd).

V Indonésii si švédská firma, založená v roce 1943, svou obchodní značku registrovala v roce 2010. Podle indonéského nejvyššího soudu ji ale ve třech po sobě jdoucích letech nevyužívala k obchodním účelům, a podle zákona o ochranných známkách je tudíž možné ji z rejstříku vymazat.

IKEA svůj jediný obchod v Indonésii otevřela koncem roku 2014. Už v průběhu jeho stavby dala indonéská firma v polovině téhož roku případ k soudu.

Indonéský nejvyšší soud vynesl verdikt v odvolacím řízení loni v květnu. Zveřejněn byl teprve tento týden, když jej soud umístil na internet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám