Hlavní obsah

Hasiči v Temelíně vyjížděli ke zkratu, požár zažehnal hasicí přístroj

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli kouři, který vycházel z pomocného zařízení u generátorového vypínače v nejaderné části prvního bloku, vyjížděli ve středu hasiči temelínské elektrárny. K požáru však nedošlo a k ochlazení zařízení stačil pouze minimax. Událost neměla vliv na bezpečnost ani výkon bloků. Právo o tom informoval mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Foto: JETE

Kouř z parního vyvíječe aktivoval temelínské hasiče.

Článek

„Kouře si při pochůzce všiml jeden z pracovníků, který pomocí ručního hasicího přístroje zařízení ochladil. Během několika minut dorazili na místo hasiči elektrárny, kteří už pouze provedli kontrolu pomocí termovize,“ uvedl Sviták.

Že nešlo o požár, potvrdil i přivolaný vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. „Předběžnou příčinou byl elektrický zkrat v zařízení, které vyvíjí páru pro zvlhčování vzduchu ve sběracím zařízení generátoru. Do potvrzení příčiny byly z preventivních důvodů odstaveny i zbývající tři parní vyvíječe,“ vysvětlil Sviták.

Poznamenal, že událost je předběžně ohodnocena mimo stupnici INES, tedy bez jakéhokoli vlivu na provoz a jadernou bezpečnost.

Pátý výjezd hasičů

O situaci byl informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který v souladu s dohodou z Melku předal informaci Rakousku. To bylo informováno také od provozovatele elektrárny.

„Od roku 2007 je to teprve pátý podobný výjezd temelínských hasičů v areálu elektrárny,“ podotkl Sviták a dodal, že naposledy byla důvodem technická závada elektrického vysoušeče rukou na toaletě lékařského personálu letos v květnu. Ve všech případech se vše obešlo bez zranění a dopadů na provoz a jadernou bezpečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám