Hlavní obsah

Největší boháči světa letos zchudli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtyřem stovkám nejbohatších lidí planety se letos nepatrně ztenčil majetek. Největší světoví boháči přišli celkem o 19 miliard dolarů, tedy zhruba o 468 miliard Kč. Vyplývá to z indexu miliardářů, který zpracovává agentura Bloomberg. Jedná se o první takový pokles za tři roky.

Foto: Reuters

Nejbohatší muž světa Bill Gates

Článek

Příčinou jsou klesající ceny komodit a náznaky zpomalující čínské ekonomiky, což vyplašilo investory po celém světě.

„Obavy ohledně přetlaku ropy, mírných spotřebitelských výdajů a ohledně Číny, pukající jako talíř a strhávající s sebou komodity, se postaraly o to, že investoři dostali strach,” uvedl miliardář Ken Fisher, zakladatel investiční společnosti Fisher Investments, která spravuje aktiva v objemu přes 65 miliard dolarů.

Miliardářský index zachycuje změny ve velikosti jmění nejbohatších lidí světa, a to na každodenní bázi. K celoročnímu poklesu v něm došlo poprvé od roku 2012, kdy se začal sestavovat.

Bill Gates přišel o tři miliardy dolarů

Největší propad v žebříčku letos zažil mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú. Nejbohatší Mexičan, který ovládá mobilního operátora América Móvil, byl ještě na jaře 2013 nejbohatším člověkem na světě, v tomto roce se ale propadl na páté místo.

Regulátoři se totiž dále pokoušeli rozdělit jeho telekomunikační byznys, který ovládá většinu mexických pevných linek a mobilního volání. Slim přišel v této souvislosti skoro o 20 miliard dolarů, napsal Bloomberg.

Nejbohatší člověk světa, spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates, přišel za celý rok o tři miliardy dolarů. Třetí nejbohatší člověk planety, americký investor Warren Buffett, ztratil 11,3 miliardy dolarů, když jeho investiční společnost Berkshire Hathaway dosáhla letos prvního záporného ročního výdělku od roku 2011.

Menší Gatesovo jmění a pokračující vzestup oděvního kolosu Inditex pomohly jeho zakladateli Amanciu Ortegovi stát se druhým nejbohatším mužem na Zemi. Ortega, který je od června 2012 nejbohatším Evropanem, rozšířil letos svůj majetek o více než 12 miliard dolarů a přeskočil v žebříčku Slima i Buffetta.

Na Gatese, jehož čisté jmění činí zhruba 83,6 miliardy USD, mu schází asi deset miliard USD, napsal Bloomberg v článku, který vychází ze stavu k pondělnímu závěru obchodování na newyorské burze.

Zbohatl zakladatel Amazonu

Zdaleka nejvíce v rámci tohoto indexu letos zbohatl zakladatel největšího světového internetového obchodu Amazon.com Jeff Bezos. Jeho jmění se rozrostlo více než dvojnásobně na 59 miliard dolarů, což jej posunulo vzhůru o 16 příček na čtvrté místo v indexu. Rodák z amerického Nového Mexika za to vděčí ziskům svojí firmy, které potěšily investory.

Celkově ovládá nejbohatších 400 lidí světa podle tohoto indexu dohromady 3,9 biliónu USD (více než 96 biliónů Kč). Je to více než hrubý domácí produkt každého státu světa kromě tří největších světových ekonomik, totiž Spojených států, Číny a Japonska.

Index nejbohatších lidí světa podle agentury Bloomberg (stav k 28. prosinci 2015)
PořadíJménoČisté jmění (v mld. USD)Změna čistého jmění za poslední rok k 28. prosinci 2015 (v procentech)
1.Bill Gates83,6–3,4
2.Amancio Ortega73,2+19,8
3.Warren Buffett62,5–15,3
4.Jeff Bezos59,3+107,3
5.Carlos Slim53–27,0
6.Charles Koch50,4+0,2
7.David Koch50,4+0,2
8.Mark Zuckerberg46,1+33,6
9.Larry Page40,134,9
10.Larry Ellison39,9–18,3
Zdroj: Bloomberg

Reklama

Výběr článků

Načítám