Hlavní obsah

Průměrná mzda vzrostla na 26 072 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průměrná mzda v České republice se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 944 korun na 26 072 korun. Po odečtení inflace činil růst 3,4 procenta. V pátek to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná hrubá mzda

Článek

Proti druhém čtvrtletí činil růst 0,8 procenta. Medián mezd činil 22 531 korun a proti stejnému období předchozího roku vzrostl o 3,9 procenta.

„Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 11 145 a 41 753 korunami,” konstatovali statistici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rostoucí ekonomika a nedostatek zaměstnanců, od řidičů a dělnických profesí po manažery a IT odborníky, nutí firmy být atraktivnější pro současné i budoucí zaměstnance. Na jedné straně si potřebují udržet zaměstnance a kvůli rostoucím zakázkám nabrat nové, na druhou stranu stále pozorujeme ve firmách tlak na náklady a neochotu kohokoli přeplácet,” okomentovala aktuální čísla analytička Pwc Andrea Linhartová Palánová.

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka připomněl, že zatímco „meziroční růst průměrné mzdy ve veřejné sféře zpomalil na 3,5 procenta”, v nepodnikatelské sféře zrychlil na 3,8 procenta.

Podle šetření ČSÚ dosáhla zaměstnanost osob mezi 15 a 64 lety úrovně 70,5 procenta, což je nejvyšší úroveň v historii ČR.

Anketa

Zvýšila se vám v letošním roce mzda?
Ano
19,7 %
Ne
80,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2629 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám