Hlavní obsah

ČEZ stouply tržby, ale klesl zisk

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší česká energetická firma, společnost ČEZ, dosáhla za první tři čtvrtletí čistého zisku 16,6 miliardy korun. To je oproti loňsku pokles o tři miliardy korun. Tržby firmy stouply o 3,5 miliardy na 150,6 miliardy korun. ČEZ to uvedl v úterý v tiskové zprávě.

Foto: Václav Brom

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Za poklesem zisku stojí hlavně pokles cen elektřiny na burze a nižší objem výroby.

Navzdory poklesu realizačních cen vyrobené elektřiny i výpadkům výroby v jaderných elektrárnách meziročně vzrostly tržby ČEZ za první tři čtvrtletí díky růstu objemu maloobchodního prodeje elektřiny (o 9 procent), tepla (o 8 procent) a plynu (o 29 procent).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Klesají ceny i prodeje na velkoobchodním trhu, ale roste nám prodej i tržby na maloobchodním trhu – konečným spotřebitelům jak v Česku, tak v zahraničí v Rumunsku a Bulharsku –, což způsobuje celkový růst tržeb,“ řekl Novinkám mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ snížil celoroční výhled výroby elektřiny o 5,7 TWh. Důvodem jsou neplánované odstávky bloků Jaderné elektrárny Dukovany, prodloužení odstávky v Temelíně a posun dokončení modernizace uhelné elektrárny v Ledvicích.

Navzdory snížení očekávané výroby v letošním roce ale potvrdila celoroční výhled zisku ve výši 27 miliard korun díky předpokládanému vrácení části daní za emisní povolenky od státu.

„Díky úspěšnému programu úspor zahájenému v loňském roce se nám podařilo meziročně snížit stálé provozní náklady o 1,6 miliardy Kč a daří se nám tak částečně kompenzovat negativní dopad snížení objemu výroby elektřiny na celoroční výhled hospodaření,” uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Pomůže vrácení daně

Naopak pozitivně ovlivní celoroční hospodaření ČEZ vrácení části darovací daně za emisní povolenky za roky 2011 a 2012. Podle dřívějších informací by mělo jít až o 3,8 miliardy korun. [celá zpráva]

„Za celý rok očekáváme provozní zisk EBITDA na úrovni 64 miliard korun a očištěný čistý zisk na úrovni 27 miliard korun,“ uvedl Martin Novák, místopředseda představenstva a finanční ředitel ČEZ.

Největším akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Akcie firmy na burze v Praze po oznámení výsledků v úterý ráno klesaly o 1,15 procenta a prodávaly se za 482 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám