Hlavní obsah

Neomezené ručení pojišťoven za krachy cestovek zřejmě Senát vrátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovny zřejmě budou klientům cestovních kanceláří v úpadku vyplácet odškodnění jen ve sjednané, nikoli v plné výši. Senát tuto změnu pravděpodobně schválí v rámci novely o cestovním ruchu. Po ústavně-právním výboru to v úterý horní komoře doporučil i její výbor pro veřejnou správu.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Změnu, na které se dohodli zástupci pojišťoven, cestovních kanceláří a ministerstva pro místní rozvoj, by v případě senátního souhlasu musela ještě potvrdit Sněmovna.

V září přitom pro původní návrh novely hlasovalo 125 ze 173 přítomných poslanců.

Pojišťovny vzápětí začaly vypovídat smlouvy cestovním kancelářím. Cestovky přitom musí být pojištěny ze zákona, a nemohly by tedy dál fungovat.

Pojišťovny argumentovaly tím, že neomezená horní hranice pojištění odporuje základním principům pojištění a znamenala by pro ně nepřiměřené riziko.  [celá zpráva]

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) uvedla, že změna je ústupkem pojišťovnám a že riziko za nesplacené nároky klientů ponese státní garanční fond, jehož vytvoření výbor navrhl.

Pojišťovny dostanou podrobnější informace

Že by měl Senát návrh výboru schválit, si podle informací České televize myslí i jeho předseda Milan Štěch (ČSSD), „aby malé kanceláře neodcházely z trhu“. Narážel tím zřejmě i na vyjádření některých cestovek, které mluvily o možném stěhování do zahraniční.

Norma i po úpravách stanoví, že cestovní agentury budou muset u prodávaných zájezdů nově uvádět, která cestovní kancelář zájezd organizuje, a každý měsíc pojišťovnám předkládat podrobné informace o prodaných zájezdech, výši záloh a tržeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám