Hlavní obsah

Vítkovická ocelárna se stoletou historií ukončila provoz

Právo, Pavel Karban

Po zhruba sto letech ve středu definitivně ukončila provoz v Ostravě ocelárna, která v současnosti patří společnosti Vítkovice Steel (bývalý Evraz). Ještě letos z ní ale bude muset odejít 271 lidí. Firma si ponechá jen válcovnu a několik ostatních provozů.

Foto: Viktor Mácha

Ocelárna Vítkovice Steel

Článek

Ocelárna se v minulosti potýkala s nízkou poptávkou, už delší dobu bylo jasné, že jí také vyprší platnost povolení, bez něhož nemůže fungovat. Kvůli jeho prodloužení by musela firma investovat značné částky do ekologických opatření.

„Hlavní důvod je velmi přísné nastavení ekologických podmínek, které nás staví do nerovných konkurenčních podmínek ve srovnání s konkurencí v Evropské unii i mimo,“ uvedl už před časem předseda představenstva Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přiznal, že existovala možnost, že krajský úřad prodlouží platnost integrovaného povolení ocelárny do 30. března 2016. „Prodloužení o šest měsíců by nic neřešilo a nemělo by to významný přínos pro definitivní vyřešení problému zaměstnanosti propuštěných zaměstnanců,“ myslí si.

Foto: Viktor Mácha

Ocelárna Vítkovice Steel

Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) rozhodnutí vlastníků, zavřít ocelárnu, nevítá, ale respektuje ho.

„V rámci tržní ekonomiky nemá žádná instituce právo nařídit vlastníkovi, ať pokračuje ve výrobě, pakliže se rozhodne, že ji ukončí,“ řekl.

Jedním z podniků, kde našla práci část zaměstnanců ocelárny, je strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG). Ta přijala dosud zhruba 30 bývalých zaměstnanců nejen ocelárny Vítkovice Steel, ale také firem Linde Vítkovice a Caterpillar Global Mining, které také propouští.

Foto: Viktor Mácha

Ocelárna Vítkovice Steel

Podle mluvčího společnosti Jaromíra Krišici chce Vítkovice Steel v budoucnu potvrdit pozici předního evropského výrobce kvalitních tlustých plechů.

„V roce 2014 dosáhla společnost pozitivního výsledku EBITDA, vyvíjí dlouhodobé úsilí v oblasti zvyšování efektivity výroby,“ informoval s tím, že letos firma investovala přibližně 300 miliónů korun do technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám