Hlavní obsah

Temelín je mimo provoz, zastavil se i druhý blok

Právo, ch
Aktualizováno

Jadernou elektrárnu Temelín postihl v noci na pátek výpadek, musela odpojit i druhý blok od přenosové soustavy. První blok je odstaven kvůli dřívější poruše.

Foto: Marek Sviták, Právo

Řídící centrum v Temelíně

Článek

„Důvodem bylo zvýšené chvění turbogenerátoru v nejaderné části elektrárny po zapnutí tlumivky, což je zařízení, které reguluje napětí v síti v rozvodné stanici Kočín. Zvýšené hodnoty chvění zaznamenalo hned několik čidel. Chybu v měření tak operátoři vyloučili a turbínu odstavili,“ informoval Právo mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Reaktor je stabilizován na výkonu 16 procent. Aktuálně se připravují kontroly turbogenerátoru, ze kterých bude možno určit konkrétní příčinu a stanovit další kroky.

Mluvčí dodal, že odstávka bloku potrvá předběžně dva týdny.

První blok, který rovněž stojí kvůli poruše, by měl být k přenosové soustavě připojen v noci na pondělí. Práce na zpětných klapkách na potrubí napájecí vody v nejaderné části elektrárny jsou hotovy. Aktuálně probíhá příprava na tlakovou zkoušku před spuštěním bloku.

Problémy měli v Temelíně už v průběhu léta, oba bloky byly souběžně odstaveny na neplánovaných 27 dnů. Elektrárna s výkonem 2000 megawatt je největším zdrojem výroby elektřiny v Česku. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám