Hlavní obsah

Zlato je nejlevnější za pět let

Novinky, tov

Cena zlata v pondělí klesla až na 1088,05 dolaru za trojskou unci a dostala se tak nejníže od března 2010. Investoři prodávají zlato a nakupují dolary v očekávání, že americká měna posílí, když Fed podle očekávání zvýší úrokové sazby, píše BBC.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Investiční zlato

Článek

Americká centrální banka (Fed) by mohla podle ekonomů zahájit zvyšování úrokových sazeb již v září díky oživení amerického hospodářství. Investoři naopak považují zlato za bezpečné útočiště v období ekonomické či politické nejistoty.

Dolů v důsledku zlevňování zlata zamířily i ceny dalších drahých kovů. Cena platiny se propadla až o pět procent na zhruba 942,5 dolaru za unci, tedy nejníže od února 2009. Palladium zlevnilo o více než tři procenta na 593 dolarů za unci. To představuje jeho nejslabší úroveň od října 2012.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zlato může dál zlevnit

Čas nakupovat zlato ale podle analytiků ještě nepřišel. Podle ekonoma Evana Lucase z firmy IG by zlato mohlo do konce roku zkoušet prolomit hranici 1000 dolarů za  trojskou unci (31,1 gramu).

„Není žádný důvod zlato kupovat. Inflace je nízká a investice do amerického dolaru či dluhopisů je atraktivnější,” řekl BBC.

Poklesu cen zlata nezabránila ani zpráva o růstu zásob v Číně. Peking v pátek oznámil, že čínské zlaté rezervy dosahovaly na konci června 1658 tun. To představuje nárůst o 57 procent ve srovnání s předchozí zprávou o úrovni zásob, kterou Čína zveřejnila již před šesti lety. Podíl zlata na celkových devizových rezervách Číny nicméně klesl na 1,65 procenta z 1,8 procenta v červnu 2009.

V reakci na pokles ceny zlata výrazně ztrácejí akcie těžařských firem. Při zahájení obchodování v Austrálii například akcie těžařů zlata Evolution Mining ztrácely 13 procent.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám