Hlavní obsah

Foxconn plánuje v Česku miliardové investice

Novinky, tov
Aktualizováno

Tchaj-wanský výrobce elektroniky Foxconn zvažuje do svých závodů v Pardubicích a Kutné Hoře investovat miliardy korun. Vláda v pondělí dala mandát premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, aby podepsal memorandum o spolupráci mezi vládou ČR a Foxconnem. Uvedlo to v pondělí ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Foto: Profimedia.cz

Továrna Foxconn v Pardubicích

Článek

Foxconn plánuje vybudovat výzkumné a designové centrum, které by mělo být jediné svého druhu v Evropě, postavit datová centra či využít svých distribučních kanálů v Číně k vytvoření obchodní platformy pro export českých výrobků na perspektivní asijské trhy.

Podle MPO mohou tyto projekty vytvořit tisíce vysoce kvalifikovaných míst. „Oblast automatizace a digitalizace výroby je budoucností průmyslu. Podepsání memoranda přinese do České republiky investiční projekt, který nejenže nabídne velké množství nových pracovních míst pro kvalifikované odborníky, ale současně posílí exportní postavení českých výrobků na asijských trzích,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

V současné době firma vyrábí v Kutné Hoře například počítačové servery a v Pardubicích notebooky a tablety.

V Číně společnost montuje elektroniku pro Apple či Sony. Již dříve se objevily informace, že společnost chce přesouvat část výroby z Asie do střední a východní Evropy, kde sice nejsou tak nízké mzdy, je zde ale kvalifikovaná pracovní síla, a firma by tak byla blíž evropským zákazníkům.

V Asii firma v minulosti čelila kritice kvůli tvrdým pracovním podmínkám.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám