Hlavní obsah

Brusel prošetřuje MasterCard kvůli poplatkům

Evropská komise (EK) vyšetřuje amerického vydavatele platebních karet MasterCard kvůli podezření, že uměle zvyšoval náklady na zpracování karetních transakcí. Je to již podruhé, co EK začala vyšetřovat praktiky druhého největšího vydavatele kreditních a debetních karet na světě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

MasterCard měla předražovat poplatky za platby při nákupech uskutečněných v EU prostřednictvím karet vydaných bankami mimo Evropu. Komise však zkoumá i poplatky, které firma požaduje za platby v rámci EU.

„Tyto poplatky poškozují zákazníky a obchodníky v EU,” řekla podle BBC eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Nové obvinění přichází po téměř dvouletém vyšetřování a je součástí snah snížit poplatky za zpracování transakcí a zvýšit přeshraniční obchod. Regulátoři na obou stranách Atlantiku bojují proti poplatkům již dlouho.

Evropský parlament přitom na jaře schválil omezení poplatků, které účtují banky obchodníkům za obsluhu plateb kartou. Od září by měly být u debetních karet maximálně 0,2 procenta a u kreditních karet 0,3 procenta. V současné době obchodníci v Česku platí z přijaté platby až 1,5 procenta. To se týká hlavně nejmenších obchodů, řetězce platí výrazně méně.

MasterCard uvedl, že formálně odpoví na prohlášení a že s Evropskou komisí spolupracuje.

Evropská komise separátně prošetřuje i poplatky karetní společnosti Visa, píše BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám