Hlavní obsah

Řecko se připravuje na nejhorší, banky i burza budou v pondělí zavřené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecké banky zůstanou v pondělí zavřené a vláda zavede kontrolu kapitálu. Oznámil to v neděli večer řecký premiér Alexis Tsipras. Lidé se podle něj o své vklady v bankách bát nemusejí. V pondělí zůstane zavřená i akciová burza v Aténách, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informace z bankovních zdrojů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řekové čekali do noci v dlouhých frontách u bankomatůVideo: Reuters

 
Článek

Vláda doposud popírala, že by se chystala banky zavřít. Tsipras obvinil evropské partnery a Evropskou centrální banku (ECB), že si tento krok po Řecku vynutili.

"(Odmítnutí) požadavku řecké vlády o krátké prodloužení programu bylo bezprecedentním aktem podle evropských standardů, zpochybňuje to právo na svrchované rozhodnutí lidu," prohlásil Tsipras v televizním projevu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Toto rozhodnutí přimělo v neděli ECB omezit dostupnou likviditu pro řecké banky a řeckou centrální banku, aby navrhla bankovní prázdniny a omezení pro výběry z bank," dodal.

Tsipras neupřesnil, jak dlouho zůstanou banky uzavřené, či jaká budou omezení pro pohyb kapitálu. Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že rada pro finanční stabilitu doporučila nechat banky zavřené příštích šest pracovních dní.

Informaci o pondělních „bankovních prázdninách” potvrdil v neděli před premiérovým projevem i ředitel řecké banky Piraeus Anthimos Thomopulos po jednání rady pro finanční stabilitu. Při odchodu ze zasedání na otázku novinářů, zda se banky otevřou, odpověděl "ne".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řekové si houfně vybírají peníze z bankomatůVideo: Reuters

Zavedení kontroly kapitálu znamená, že vláda může bankám nařídit limity pro denní výběry peněz a převody peněz do zahraničí. Může také zavést další opatření, jako omezení transakcí v cizích měnách.

Tsipras rovněž uvedl, že znovu požádal evropské partnery o prodloužení záchranného programu. Zatím však od svých partnerů odpověď nedostal.

Řecké banky jsou nyní pod tlakem kvůli kolapsu jednání mezi Aténami a jejich věřiteli o dohodě, v rámci které mělo Řecko získat peníze ze záchranného programu výměnou za reformy.

Obavy o další budoucnost Řecka způsobily, že Řekové začali v sobotu masivně vybírat peníze z bankomatů. Podle odhadů mohli do sobotního odpoledne vybrat 600 až 700 miliónů eur. [celá zpráva]

Evropská centrální banka v neděli ponechala program nouzového financování (ELA) pro řecké banky na současné úrovni zhruba 89 miliard eur (2,4 biliónu Kč). Nouzové financování je pro řecké banky jedinou náhradou za odliv vkladů. Rada guvernérů však podle prohlášení ECB zůstává připravena své rozhodnutí přehodnotit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám