Hlavní obsah

Lukoil prezidentova poradce Nejedlého prohrál soud, má zaplatit 27 miliónů

• Aktualizováno

Firma Lukoil Aviation Czech, jejímž jednatelem je prezidentův poradce Martin Nejedlý, má státu zaplatit 27,5 miliónu korun kvůli dodávce leteckého paliva. Rozhodl o tom ve středu Obvodní soud pro Prahu 1. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat. Peníze se týkají smlouvy na obměnu zásob leteckého paliva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Nejedlý

Článek

Soud projednal poslední důkazy v případu, zejména smlouvy státu s jinými dodavateli leteckých pohonných hmot z let 2009 až 2013. Firma Lukoil tvrdí, že žaloba je protiprávní a nárok promlčený. Na žalobě ale trvá Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

Spor začal v roce 2009, kdy správa uzavřela s Lukoilem smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje. „Firma v daném roce obměnila pouze poloviční množství petroleje, než bylo stanoveno ve smlouvě, za což dostala uvedenou pokutu,” řekl Novinkám mluvčí SSHR Jakub Linka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Loni v červnu vydal soud platební rozkaz, kterým uložil firmě povinnost částku zaplatit. Lukoil ale podal takzvaný odpor, kterým se rozkaz zrušil, a soudkyně proto musela nařídit veřejné projednání sporu, které začalo letos počátkem dubna.

Hrad zatím bez komentáře

Prezident Miloš Zeman řekl dříve v rozhovoru, že chce počkat, jak soudní spor mezi státem a společností Lukoil dopadne. Teprve poté se prý rozhodne, jestli Nejedlý zůstane mezi jeho poradci. Nejedlý je také místopředsedou Strany práv občanů, která dříve nesla Zemanovo jméno.

Ve středu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že prezident se k věci nebude vyjadřovat do doby, než bude vynesen pravomocný rozsudek. Stejně odpověděl na otázku, zda prezident záležitost považuje za problém.

Lukoil Aviation Czech dodává letecké palivo Českým aeroliniím. Je součástí ruské ropné společnosti Lukoil.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin slíbil oligarchům státní podporu

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek sešel v Moskvě se skupinou čtyřiceti nejvlivnějších ruských podnikatelů, aby rozptýlil jejich obavy z vážné měnové...

Výběr článků

Načítám