Hlavní obsah

Ceny v Česku rostou nejrychleji od loňského října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v květnu zrychlily meziroční růst na 0,7 procenta, což bylo nejvíce od loňského října. Proti dubnu ceny stouply o 0,3 procenta, přispělo k tomu pokračující zdražování pohonných hmot, dražší brambory, ale také vyšší ceny lázeňských pobytů. Vyplývá to z úterních informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Analytici počítali s meziročním růstem cen o 0,6 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Pohonné hmoty zdražují již třetí měsíc, proti dubnu ceny u čerpacích stanic vzrostly o 2,2 procenta. Brambory zdražily o 6,1 procenta, více peněz lidé platili také za trvanlivé pečivo, drůbež, vejce, jogurty a nealkoholické nápoje. Lázeňské pobyty proti dubnu zdražily o 7,8 procenta. Zlevnilo ale oblečení, boty a telefonování.

Meziročně rostly ceny v květnu o 0,2 procentního bodu rychleji než v dubnu. Nejvíce se na tom podepsaly vyšší ceny cigaret, které zdražily o devět procent. Podražila také dovolená, boty, zemní plyn, vodné a stočné, pojištění a finanční služby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na meziroční snižování cenové hladiny působilo například zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Analytik ČSOB Petr Dufek označil růst inflace za „překvapivě rychlý". „Nová inflační čísla překonala prognózu centrální banky a de facto by jí měla udělat radost. Předpokládáme proto, že se na trhu už neobjeví spekulace o další možné ,devalvaci' či příběhy o záporných úrokových sazbách. Ostatně inflační vlnku zažívá i eurozóna, kde se inflace bez energií šplhá k jednomu procentu," dodal Dufek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám