Hlavní obsah

Pan koruna nejsem, tvrdí guvernér ČNB Singer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Guvernér České národní banky Miroslav Singer v neděli v České televizi odmítl, že by byl „Pan koruna”, který hájí zachování národní měny. Debata o přijetí eura je podle něj politická, nikoliv ekonomická. Zmínil, že i když česká ekonomika roste, neplánuje zkrátit dobu intervence.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

S intervencemi míní skončit tak, jak plánoval. „Měnová politika je přiměřená situaci,“ uvedl k intervencím, které srazily hodnotu koruny vůči euru, za což byla ČNB kritizována. Nepřeceňuje výsledky růstu, kdy platy rostly více, než ČN odhadovala, ale méně, než čekali analytici. Připomněl, že příspěvkem bylo i oslabení eura vůči dolaru.

Označení ”Pan koruna” byl ochoten akceptovat pouze jako člověk, který stojí v čele Česné národní banky. „Kolega bude postupovat podle technických plánů přijetí eura, které jsem připravoval,“ řekl Singer a dodal: „Euro by se tu zavádělo na základě technického plánu, který zaváděl 'Pan koruna'.“

Odmítl sdělit, jak by hlasoval v případném referendu o přijetí eura, „Neřeknu, jak bych hlasoval, stejně jako neříkám, jak hlasovat ve volbách“.

Otázka zavedení eura

Singer hlavně zdůraznil, že „euro není zavedeno tím, že si řekneme“. „Zjednodušovat to na to, že se přihlásíme a vstoupíme, je zplošťující,“ dodal a uvedl příklad z Lotyšska, kde se to hodně probírá. „Už to není jen o třech maastrichtských kritériích, je to o tom, jak je země technicky a reálně připravena,“ dodal Singer.

Singer upozornil, že bychom nemuseli být přijati, protože ještě nejsme připraveni. Zdůraznil, že rozhodnutí euro zatím nepřijímat schválila i vláda.

Uvedl klady i zápory. Kladem je odstranění kurzového rizika a odstranění transakčních poplatků. Záporem jsou ztráty pák měnové politiky a případné další náklady. Zmínil, že současné ztráty z toho, že nemáme euro, činí ročně cca 20 miliard korun.

Singer také dodal: „Eurozóna už není vnímána jako něco viditelně lepšího jako na začátku. Od krize se zhoršil výkon eurozóny vůči zemím Evropské unie, tedy vůči zemím, které euro nemají, táhne to slabý výkon Francie a dobrý výkon Velké Británie a Polska, který velký problém v této krizi nemělo.“

Singer zdůraznil, že jde o velmi dlouhodobou otázku. I kdyby se o přijetí eura nyní rozhodlo, stejně nemůže být přijato dříve než v roce 2019.

Anketa

Vadí vám rozhodnutí vlády zatím nepřijímat euro?
Ano
14,8 %
Ne, čím později euro budeme mít, tím lépe
85,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3299 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám