Hlavní obsah

Sliby vzaly za své, Řekové dnes splátku dluhu nezaplatí

Právo, Novinky, DPA, vpl, ZDF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecko navzdory dřívějšímu slibu premiéra Alexise Tsiprase v pátek nezaplatí další splátku svého dluhu. Atény Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) nově oznámily, že splátku 300 miliónů eur (8,29 mld. korun) odkládají. Současně však spojí všechny své červnové splátky do jedné. Uvedl to server BBC.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Řekové si tak dali čas do 30. června na zaplacení celkem 1,5 miliardy eur.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přitom ještě ve čtvrtek premiér Tsipras prohlašoval, že Atény splátku 300 miliónů do pátku uhradí. „Nedělejte si s tím starosti. V minulosti Řecko své závazky splácelo a budeme v tom pokračovat,“ prohlašoval po více než pětihodinovém vyjednávacím maratónu se šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem.

Mluvčí MMF Gerry Rice v páteční reakci možnost spojení splátek do jedné větší připustil. Precedens k tomu vznikl v 70. letech minulého století. Spojení splátek je podle Rice možné především za účelem „vyřešení administrativních těžkostí spojených s více platbami v krátké době“. K tomuto kroku se naposledy uchýlila v polovině 80. let Zambie.

Neoblomní věřitelé

Na konci června také doběhne stávající pomoc pro Řecko. Tsipras se snaží vyjednat uvolnění dalších peněz z fondu, ale stále se mu nedaří s věřiteli dohodnout.

Řecká média tvrdí, že tvrdý přístup věřitelů se nezměnil. „Za peníze chtějí naši krev,“ uvedl list To Pontiki. Poslanci řecké vládní strany Syriza podle ZDF ve čtvrtek se zděšením a hněvem zareagovali na balík reforem a úsporných opatření, které věřitelé předložili Tsiprasovi v Bruselu, a označili ho za „vražedný“. [celá zpráva]

ZDF dodala, že Atény vsadily všechno na jedinou kartu – zatlačit věřitele do kouta – a nepočítaly se zatvrzelým postojem především Německa. „Zdá se, že jdeme do finále a o napětí nouze nebude,“ uvedla.

Co žádají věřitelé
Snížení důchodů, zvýšení DPH, méně daňových slev, zachování reforem trhu práce, privatizaci státních podniků.
Podle některých zpráv také pro letošek požadují rozpočtový přebytek ve výši 1 procenta HDP a v příštím roce 2 procenta HDP.
Co na to Atény
Premiér Tsipras vylučuje zvýšení DPH v energetice a snižování podpory chudým důchodcům.
Jeho vláda také navrhuje plán nižšího přebytku rozpočtu - letos 0,8 procenta HDP a příští rok 1,5 procenta.

Anketa

Mělo by Řecko odejít z eurozóny?
Ano
95,6 %
Ne
4,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6341 čtenářů.

Řecko v číslech

Výše dluhu - 320 miliard eur

Výše evropské pomoci - 240 miliard eur

Dluh vůči HDP - 177 procent

Pokles HDP od roku 2010 - 25 procent

Nezaměstnanost - 26 procent

zdroj: BBC

Reklama

Související články

Jednání s Řeky budou pokračovat

Řecký premiér Alexise Tsipras odmítl v noci na čtvrtek některé z návrhů věřitelů, které mají vést k východisku ze situace hrozící státním bankrotem Řecka....

Výběr článků

Načítám