Hlavní obsah

Řecko nabídlo věřitelům důchodovou reformu, nutně potřebuje dohodu

Řecká levicová vláda předložila návrh penzijní reformy, která je stěžejní podmínkou věřitelů pro uvolnění pomoci, uvedla v úterý agentura Reuters s odkazem na prohlášení komisaře EU pro ekonomiku. Aténám docházejí peníze, potřebují dohodu nejlépe ještě tento týden.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecká vlajka a socha bohyně Athény v řeckém hlavním městě

Článek

Mezinárodní věřitelé dosud za překážku dohody označovali hlavně neochotu Řeků zavést právě důchodovou reformu a změny na trhu práce. Evropský komisař pro ekonomiku Pierre Moscovici ale v úterý uvedl, že Řekové předložili návrh na řešení otázky důchodového systému a věřitelé jej nyní posuzují. Podle Reuters věřitelé požadují snížení výdajů na důchody a omezení předčasných odchodů do penze.

Důchody v Řecku jsou v poměru k výkonu ekonomiky mezi nejvyššími v Evropě. Ve státním sektoru byl loni průměrný důchod 1011 eur (27 700 korun) a v soukromém sektoru 640 eur (17 536 korun), uvádí server GR Repotrer

„Začali jsme podrobně pracovat na penzích. Řecká vláda přišla s prvními návrhy a nyní se posuzují jejich klady a zápory," řekl Moscovici pro rádio France Inter.

Řecký premiér Alexis Tsipras prohlásil, že jeho vláda v pondělí v noci poslala věřitelům „realistický plán" řešení dluhové krize. Evropské lídry zároveň vyzval, aby návrh Řecka přijali, a umožnili tak po dlouhých měsících jednání uzavřít dohodu, která této silně zadlužené zemi umožní zůstat solventní. O reformě penzí ani jiných podrobnostech návrhu se ale nezmínil.

„Řecko je už dlouho ochotné jednat o penzijní reformě, odstranit pobídky pro předčasné odchody do důchodu a pokročit se slučováním penzijních fondů," řekl Reuters nejmenovaný vládní zdroj.

V Berlíně se v pondělí večer sešli ke krizové schůzce věnované stavu jednání s Řeckem německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Françoise Hollande, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová a prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Podle mluvčího německé vlády se shodli, že v příštích dnech hodlají „velmi intenzivně" pracovat na dosažení dohody s Řeckem.

Spekuluje se o ultimátu

Atény již několik měsíců jednají s věřiteli o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dohodnutého záchranného programu. Za termín pro uzavření rozhovorů nyní eurozóna považuje pátek 5. června. Prodloužený program o úvěrové pomoci vyprší 30. června a do té doby musí sjednanou smlouvu podpořit věřitelské instituce, vlády a v některých zemích eurozóny i jejich parlament.

V souvislosti s berlínskou schůzkou se v médiích objevily informace, že věřitelé začali v pondělí připravovat text konečné dohody, který chtějí předložit jako hotovou věc řecké vládě. Podle informovaných zdrojů listu The Wall Street Journal už měli účastníci pondělní schůzky v Berlíně text dohody k dispozici. Nejmenovaný evropský činitel však agentuře Reuters řekl, že věřitelé nebudou žádný takový text předkládat jako ultimátum.

Reklama

Související články

Rusko chce vyrábět kalašnikovy v Řecku

Rusko má údajně zájem vyrábět legendární pušky kalašnikov v Řecku. Podle italské agentury ANSA, která se odvolává na řecká média, Rusko oficiálně navrhlo...

Výběr článků

Načítám