Hlavní obsah

V Brně začal zbrojařský veletrh Idet, aktivisté proti němu slibují protesty

Právo, Miroslav Homola, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jihomoravské metropoli Brně začal v úterý mezinárodní zbrojařský veletrh. Představí se na něm 331 firem z 20 zemí. Je to zhruba o deset procent více než v roce 2013. Přes 60 procent firem přijede ze zahraničí.

V Brně začal zbrojařský veletrh IdetVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Návštěvníci musejí počítat s tím, že veletrh provázejí přísná bezpečnostní opatření. Jsou to například důkladné osobní prohlídky a mezi jednotlivými pavilóny se musí procházet bezpečnostními rámy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Milovníků vojenské techniky je stále dost a to nejen mezi profesionály. Bylo to vidět hned první den při zahájení veletrhu Idet, o který je i u laiků mimořádný zájem.

Letošní ročník se koná po dvouleté přestávce. Dominantní expozici mají v pavilónu P firmy Excalibur Army a Tatra Export. Kromě české armády se na veletrzích představí také ministerstva obrany Polska a Slovenska a asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Maďarska, Polska, Rakouska a Litvy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Podobně jako na autosalonech i vojenskou techniku zdobí krásné hostesky

Návštěvníci uvidí například automatizovaný robotický pozemní systém Taros V2 společnosti VOP CZ nebo systém pro kontrolu podvozků vozidel Kerberos 3D Vision. Přeloučský SVOS představí na veletrhu víceúčelová obrněná vozidla Vega, a to ve verzích 4x4 a 6x6.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Mnozí z vystavovatelů, jako například Slováci přivezli autentické vozy, které známe ze záběrů při nasazení v misích.

Proti chtějí protestovat aktivisté z několika zemí Evropy. Před výstaviště zatím dorazila jen skupina oblečená za smrtky s transparentem „Brno obchází smrt!“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám