Hlavní obsah

Sobotka sfáral kilometr hluboko a pak promluvil s havíři o předčasných důchodech

Právo, Pavel Karban

Ještě letos by mohla vláda poslat do Sněmovny návrh zákona, který by umožnil předčasné odchody do důchodu všem hlubinným horníkům. Po jednání s vedením těžební společnosti OKD a hornickými odbory na Dole Lazy na Karvinsku to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

BEZ KOMENTÁŘE: Premiér Sobotka vyfáral z dolu LazyVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„To opatření vidím jako možné, ale je potřeba zpřesnit vyčíslení nákladů a legislativně zpřesnit parametry toho návrhu, než bude předložen na jednání vlády. Chceme o tom diskutovat také v koalici, sociální demokracie se ale k tomu staví kladně,“ uvedl s tím, že na jednání vlády by se předčasné hornické důchody mohly dostat v horizontu několika měsíců.

Premiér řekl, že si je vědom toho, že situace horníků v OKD je výrazně horší než situace horníků v černouhelných dolech v sousedním Polsku. „Je potřeba, aby vláda poskytla určitý ventil, aby se tady vypustilo sociální napětí, které by mohlo vznikat v důsledku propouštění horníků z OKD. A tohle by mohlo posloužit jako určitý jednorázový sociální ventil právě k této kategorii zaměstnanců,“ poukázal Sobotka.

Foto: Pavel Karban, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) po vyfárání z Dolu Lazy

Ten ještě před debatou s vedením těžební společnosti i odboráři sfáral na Dolu Lazy do více než kilometrové hloubky na dvě hodiny. Když vyjel klecí znovu na povrch, ohodnotil práci horníků: „Musím říct, že i když ta těžba už je hodně mechanizovaná, tak je to pořád těžká náročná práce.“

Sobotka: Viděl jsem silnou vůli

Jednání s managementem těžební společnosti sloužilo Sobotkovi k tomu, aby si, jak řekl, zaktualizoval informace o OKD. „Jsem rád, že společnost bojuje o přežití, ta situace na trhu s černým uhlím je bohužel stále špatná, je velké množství uhlí za příliš nízkou cenu, ale viděl jsem silnou vůli a odhodlání udržet pozici OKD. Mluvili jsme o výhledu zaměstnanosti, o projektu Dolu Paskov, kde na základě dohody s vládou pokračuje těžba. Jsem rád, že tak jak bylo dohodnuto, do konce 2017, by se na Paskově těžit mělo,“ poznamenal.

Nejen situace v OKD ale byla důvodem čtvrteční premiérovy návštěvy na Ostravsku. Zúčastnil se také oslav 70. výročí osvobození Ostravy a s hejtmanem Miroslavem Novákem (ČSSD) debatoval o přípravě výjezdního zasedání vlády právě v Moravskoslezském kraji. To se má uskutečnit v červenci a podle Sobotky by na něm měl kabinet debatovat o třech největších problémech severní Moravy a Slezska: zaměstnanosti, stavu ovzduší a rozvoji dopravní infrastruktury.

BEZ KOMENTÁŘE: Premiér Sobotka při pietním aktu na připomínku osvobození OstravyVideo: Aleš Honus, Právo

Druhé letošní výjezdní zasedání vlády se uskuteční ve druhé polovině roku v podobně nezaměstnaností a sociálními problémy zmítaném regionu, Ústeckém kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám