Hlavní obsah

Pošta neumí šetřit, tvrdí Babiš. Před poskytnutím dotací chce vidět smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je připraven bavit se o podpoře České pošty ze strany státu od příštího roku, nikoliv letos, kdy má podle něj dost peněz na účtu. Řekl to ve středu novinářům ve Sněmovně. Nadále požaduje podrobnější informace o smlouvách pošty.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Návrh novely, podle níž by ztrátu České pošty z poskytování základních služeb hradil stát, je nyní ve vládě. Pošta varovala, že bez dotace letos skončí ve ztrátě.

"Ano, pojďme se o tom bavit, ale od příštího roku. Ne v tomto roce, kdy máte dvě miliardy na účtu a máte zisk," řekl ve středu Babiš na adresu České pošty. Podle něj je příkladem instituce, která nemá vůli šetřit. V okolních státech mají přitom pošty zisk, uvedl. Podle jeho vyjádření na Twitteru měla pošta za první čtvrtletí zisk 150 miliónů korun.

O poště se vedla diskuse v úterý na koaliční radě. "Sociální demokracie trvá na tom, aby se nerušily pobočky na poštách," řekl ve středu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Doufá, že se dospěje k dohodě s ministrem financí. Dodal, že pokud stát dotuje České dráhy, aby udržovaly spojení na okrajových tratích, je logické, že bude na podobném principu podporovat i udržení poštovních poboček na venkově.

"Argumentovat službou pro stát jak ČD není korektní, mají (dráhy) 29 miliard dluh," reagoval ale Babiš na Twitteru.

Babiš zopakoval, že chce informace o všech marketingových a poradenských smlouvách pošty i jejích IT zakázkách. Některé z nich ale podle vedení pošty podléhají obchodnímu tajemství.

Za co bere ředitel 600 000, ptá se Babiš

"Ředitel Pošty řekl, že mi detaily smluv market. poradenství a IT za 2014-15 nedá. Asi o ně požádám podle (paragrafu) 106 (o svobodném přístupu k informacím - pozn. red.) nebo mě možná ANO navrhne do DR ČP (dozorčí rady České pošty)," napsal ministr financí na sociální síť.

Babiš se prý chce ptát i na to, za co je placen ředitel podniku Martin Elkán. "Pan ředitel má plat 300 000 korun, k tomu má odměnu sto procent, takže bere 600 000, takže já se taky budu ptát za co," poznamenal.

Novela počítá s tím, že ztrátu České pošty z poskytování základních služeb bude hradit stát, a nikoliv kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni hráči na trhu. Poště se současná právní úprava nelíbí a poukazuje na to, že služby si u ní objednává stát, a ten by za ně měl zaplatit. Do fondu nechtějí přispívat ani ostatní poštovní operátoři. Fond nezačal fungovat, protože nebyla definitivně stanovena výše úhrady.

"Pokud bychom nedostali úhradu nákladů z kompenzačního fondu za rok 2013, byl by rok 2014 pravděpodobně posledním ziskovým České pošty," reagoval mluvčí pošty Matyáš Vitík. Pošta loni vykázala zisk před zdaněním 245 miliónů korun.

Stát by měl podle navrhované novely hradit poště i ztrátu z univerzální služby z minulých let. Pošta za rok 2013 požaduje téměř 1,8 miliardy korun. Český telekomunikační úřad její nárok zredukoval zhruba o miliardu na 753 miliónů, ale pošta se proti verdiktu odvolala.

Reklama

Související témata:

Související články

Pošta chce většinu poboček pronajmout

Česká pošta plánuje během příštích deseti let převést téměř čtyři pětiny z 3200 svých poboček na smluvní partnery. Podnik si od tohoto kroku slibuje úsporu...

Výběr článků

Načítám