Hlavní obsah

U londýnského letiště našli obří zásoby ropy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V oblasti poblíž londýnského letiště Gatwick se hluboko pod zemí nachází až 100 miliard barelů ropy, uvedla společnost UK Oil & Gas Investment (UKOG), která zde provedla průzkumný vrt. Jedná se zřejmě o největší nález ložisek ropy na britské pevnině za posledních 30 let, uvedla na svých internetových stránkách BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro srovnání, v Severním moři se za čtyřicet let vytěžilo 45 miliard barelů ropy. Hodnota akcií UKOG vzápětí po oznámení stoupla na více než trojnásobek, upozornil server Business Insider.

UKOG je hlavním investorem projektu s podílem 30 procent. Firma však současně připustila, že pouze část těchto zásob bude možné vytěžit. Podle hodnocení se srovnatelnými oblastmi těžby v USA a na západní Sibiři by mohlo být komerčně výhodné vytěžit zhruba tři až 15 procent těchto zásob.

Nález se nachází v oblasti jižní pánve Weald, která je bohatá na suroviny. Je také blízko jednoho z největších ropných polí na pevnině v Evropě, které se nachází ve Wytch Farm. Ropa se na pevnině v jižní Anglii těží desetiletí. V současnosti je v oblasti pánve Weald kolem desítky míst, kde se těží ropa.

Frakování prý nebude třeba

Firma UKOG provedla průzkumný vrt v oblasti Horse Hill, pouhých několik kilometrů od plochy letiště. Ložiska ropy se nacházejí v hloubce 700 až 900 metrů pod zemí. UKOG nález označil za „potenciální ložisko světového významu”.

Ropa z břidlic se těží metodou frakování, neboli hydraulického štěpení. Tato metoda však vyvolává kontroverze kvůli svému dopadu na životní prostředí. Existují obavy, že může způsobovat zemětřesení nebo znečistit spodní vody kvůli používaným chemikáliím. V roce 2013 proti použití této metody rozsáhle protestovali obyvatelé Západního Sussexu.

UKOG však tvrdí, že frakování nehodlá používat. Horniny v oblasti jsou podle ní působením přírody už rozpraskané a ropa se dá vytěžit konvenčním vrtáním.

Reklama

Související články

Ceny stouply. Ropné drama ale trvá

Tvrdá zima v Severní Americe, písečné bouře v Iráku, boje v Libyi a sucho v Brazílii, to jsou události v různých a velmi odlišných částech světa. Podle banky...

Výběr článků

Načítám