Hlavní obsah

Buffett: Odchod Řecka by nebyl špatný, eurozónu by naučil ctít pravidla

Odchod Řecka z eurozóny by mohl být pro měnovou unii a její měnu v konečném důsledku pozitivní změnou, pokud země naučí dodržovat pravidla. Řekl to v úterý televizi CNBC proslulý americký investor a miliardář Warren Buffett.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Warren Buffett

Článek

Řecku teoreticky hrozí opuštění eura v případě, že mezinárodní věřitelé v čele s eurozónou mu neposkytnou nové úvěry, a Atény tak nebudou schopny vyrovnat splatné závazky.

„Pokud to dopadne tak, že Řekové odejdou, nemusí to být pro euro nic špatného,” řekl Buffett v americké televizní stanici CNBC. „Grexit”, jak se v mezinárodním slangu označuje případný odchod Řecka z eurozóny, by ostatní členské země mohl podle Buffetta přimět k dohodě o lepších pravidlech pro veřejné finance.

„Jestliže se tím všichni naučí, že pravidla něco znamenají, a pokud dospějí k dohodě o fiskální politice či něčem podobném a budou ji myslet vážně, mohla by to být dobrá věc,” citovala šéfa investiční společnosti Berkshire Hathaway agentura Reuters.

Řecko už několik týdnů jedná se zástupci věřitelů o podmínkách uvolnění zbylých zhruba sedmi miliard eur (193 miliard korun) z dohodnutého úvěrového balíku a dohoda stále není na obzoru. Věřitelské instituce považují navržený seznam reforem, které jim Řecko předložilo, za nedostačující a málo konkrétní.

Musí si pospíšit

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur.

Eurozóna koncem února souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývající částky ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Informovaný zdroj minulý týden agentuře Reuters řekl, že pokud Řecko nezíská další pomoc, dojdou mu peníze ke splácení dluhů 20. dubna.

K tomu, aby řecká vláda urychlila práci na reformách, v úterý vyzvali také německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande. Řecký ministr hospodářství Jorgos Statchakis ve středu televizi SKAI řekl, že Řecko dosáhne dohody s věřiteli v příštím velikonočním týdnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám