Hlavní obsah

Řecko kritizuje protiruské sankce, chce od Moskvy levnější plyn

Řecko požádalo Moskvu o snížení ceny za dodávky zemního plynu. Atény také doufají, že Rusko zmírní embargo na dovoz některých druhů potravin z Evropské unie a vyjme z něj ovoce pěstované zejména v Řecku. Premiér Alexis Tsipras zároveň v rozhovoru pro agenturu TASS zkritizoval západní sankce uvalené na Rusko kvůli konfliktu na Ukrajině.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Protiruské sankce jsou podle Tsiprase "cestou, která nikam nevede". A embargo, které následně Rusko v reakci na sankce zavedlo na potraviny z Evropské unie, "vážně poškozuje" řeckou ekonomiku, dodal premiér.

Tsipras z krajně levicové strany SYRIZA má k Rusku poměrně blízký vztah. Po svém volebním vítězství v lednu přijal jako vůbec prvního zahraničního diplomata ruského velvyslance v Aténách Andreje Maslova.

Nová řecká vláda se rovněž ihned po svém zvolení distancovala od kritiky namířené proti Moskvě ze strany EU kvůli zhoršující se krizi na Ukrajině. Tsipras poté nicméně uvedl, že silně zadlužené Řecko se nehodlá obrátit na Rusko s žádostí o finanční pomoc. Prohlásil rovněž, že Atény chtějí využít své vztahy s Moskvou k vybudování "potřebného mostu mezi Evropou a Ruskem".

"Během posledních let došlo k poškození řecko-ruských vztahů v souvislosti s tím, že předchozí vlády mé země neučinily, co měly učinit, aby zabránily podle mého názoru nesmyslné sankční politice kvůli napětí na Ukrajině," citovala agentura TASS Tsiprase.

Levnější plyn

Řecko podle ministra energetiky Panajotise Lafazanise zároveň žádá Moskvu o snížení ceny za dodávky zemního plynu. Lafazanis to řekl v úterý po pondělní návštěvě Moskvy.

"Usilujeme o snížení ceny plynu na úroveň, jakou platí ostatní evropské země," řekl ministr na tiskové konferenci v Aténách. Lafazanis se v Moskvě sešel se svým ruským protějškem Alexandrem Novakem a šéfem monopolního vývozce plynu Gazprom Alexejem Millerem.

Gazprom je největším dodavatelem plynu do silně zadluženého Řecka. Řecký státní plynárenský podnik DEPA loni s Gazpromem sjednal snížení ceny o 15 procent se zpětnou účinností, připomněla agentura Reuters.

Lafazanis uvedl, že Řecko chce dostat spolupráci s Ruskem v energetice na vyšší úroveň. Atény podle něj podporují nový ruský projekt plynovodu "Turecký proud" přes Černé moře do Turecka a navrhují jeho prodloužení do Řecka.

Tento projekt je náhradou plynovodu South Stream, který měl směřovat přes Černé moře do Bulharska a dál, ale Rusko jej v prosinci kvůli námitkám EU opustilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám